latinica  ћирилица
23/05/2019 |  12:04 ⇒ 12:08 | Аутор: srpskainfo.com

Преминуо још један мигрант из цистерне; двојица се и даље боре за живот

Ноћас је у Клиничком центру Војводине преминуо још један мигрант који је у уторак са пријатељима пронађен у једној цистерни у Футогу.
Мигранти у цистерни-Футог (Фото:Nenad Mihajlović/RAS Srbija) -
Мигранти у цистерни-Футог (Фото:Nenad Mihajlović/RAS Srbija)

- У ноћи између сриједе и четвртка у Ургентном центру преминула је друга особа од четворице који су пронађени у бесвјесном стању са знаковима топлотног удара и хипоксије у цистерни. Два пацијента су и даље у тешком стању и налазе се на одјељењу интензивне терапије у Ургентном центру под сталним љекарским надзором – каже за Блиц портпарол Клиничког центра Војводине Синиша Кнежевић.

Јуче ујутру преминуо је први од четири младића који су сакривајући се у цистерни камиона словеначких регистарских ознака хтјели илегално да пређу границу.

Како је Блиц извјештавао, радници перионице у Футогу у Железничкој улици ББ нашли су мигранте у бесвјесном стању у понедјељак када су кренули да перу цистерну словеначких таблица. Из новосадске полиције кажу да је није утврђено никакво кривично дјело у овом несрећном случају. Извјештај ће ускоро предати тужилаштву.

- Претпоставља се да су бар двојица из Авганистана. Могуће и сва четворица. С обзиром на њихово стање прикупљање информација иде мало спорије, није их једноствано прибавити. Сви смо опрезни нема разлога да се било шта форсира. Утврђено је да кривичног дјела нема и да возач дифинитивно нема везе са мигрантима – рекли су незванично из новосадске полиције.

Како додају, још није утврђено у ком су мјесту мигранти тачно ушли у цистерну, иако се спекулише да је можда у питању Ћуприја гдје је возач преспавао једну ноћ када је истоварио робу, тачније глукозу на Косову. Возач је поријеклом из Босне и Херцеговине, а ради за словеначку компанију.

Детаљи ће бити познати када младићи, чему се сви надају, буду у стању да говоре. Они су уз себе у цистерни имали и пртљаг.

Владимир Цуцић комесар за избјеглице каже за Блиц да су управо младићи из Авганистана најсклонији да се доводе у опасне ситуације како би се домогли територије Европске уније.

- Тешко ми је. То су све дјеца. Ако преживе треба да славе овог човјека који је отворио цистерну да ју опере. Дјеца из Авганистана су чудо, шта им све пада на памет! Каче се од камионе и возове и мисле да ће тако издржати стотине километара вожње. Сада су популарне цистерне јер им је неко изгледа рекао да оне не иду на скенер. Наравно да је сулудо уопште ући у цистерну. Сваке године погине нам двоје или троје миграната. Да нема полиције у Шиду која сваку ноћ прегледа возове и скида их са шина, ко зна колико би имали несрећа, а вјерујте сваку ноћ их проналазе – рекао је Цуцић.

Подсјећају, радници перионице који су кренули да очисте цистерну затекли су унутра четири тијела без свијести. Одмах су позвали полицију, ватрогасце и Хитну помоћ, који су убрзо стигли. Ватрогасци и радници праонице су уз помоћ виљушкара унесрећене извукли из цистерне, након чега се испоставило да је ријеч о мигрантима.