X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
23/05/2019 |  12:10 | Извор: СРНА

Кустуричина прича о Пепеу Мухики од вечерас у биоскопима широм Србије

Филм "Пепе, један узвишени живот" прослављеног српског режисера Емира Кустурице вечерас стиже пред биоскопску публику широм Србије.
Емир Кустурица и Хозе Мухика - Фото: СРНА
Емир Кустурица и Хозе МухикаФото: СРНА

Овај дугометражни документарац о некадашњем предсједнику Уругваја Хосеу Пепеу Мухики свјетску премијеру доживио је на прошлогодишњем фестивалу у Венецији, а домаћу на овогодишњем Фесту.

У овој биографској документарној причи Кустурица испитује оно што је чини јединственом - како скроман човек постаје предсједник земље држећи се строго својих моралних начела, истовремено прихватајући и оно што може да донесе позитивне промјене његовој земљи.

Своју животну причу Пепе Мухика прича Кустурици у камеру са пуно повјерења и они заједно стварају интимни дијалог који истражује филозофски и етички смисао постојања, а посебно обавезе сваког човјека који се бави политиком, пишу "Вечерње новости".

Снимање филма трајало је пет година, а започело је током Мухикиних посљедњих мјесеци на челу земље и првих дана по напуштању функције предсједника, док је радио на својој фарми, шетао пса и бринуо о цвијећу.

Кустурица и Мухика водили су низ разговора на његовој фарми, током обиласка најсиромашнијих дјелова Уругваја, затим у сједишту УН или возећи се по крају у Пепеовој "фолксваген буби" из 1987. године.

Филм такође прати Мухику на путу за Костарику, у Мексико, Вашингтон и Њујорк, гдје он држи говоре и упозорава свијет на судбоносне посљедице савременог капитализма.

Документарац "Пепе, један узвишени живот" у Београду ће бити на репертоару биоскопа "Синеплекс" у шопинг центру "Ушће" и у Комбанк дворани, а биће приказан и у биоскопима у Краљеву, Горњем Милановцу и Суботици. /