latinica  ћирилица
23/05/2019 |  14:13 ⇒ 14:14 | Аутор: sputniknews.com

Украјинци потписују петицију за оставку Зеленског

На сајту украјинског предсједника регистрована је петиција за оставку лидера земље Владимира Зеленског.

Да би петиција била узета у разматрање потребно је да је потпише 25.000 људи. За прикупљање гласова даје се укупно 90 дана.

- Користећи недостатак значајних обецћања народу почели сте да приписујете сопствену ћудљивост вољи народа. Настаје неприхватљива ситуација када "слуга народа" нема моралне обавезе пред својим народом, формиране у предизборном процесу. Због тога ми, народ Украјине, захтевамо вашу хитну оставку на мјесто председника Украјине - наводи се у тексту петиције.

Аутори петиције тврде да нови шеф државе - заправо нема подршку 73 одсто бирача - већ је само консолидовао протест Украјинаца.

Централна изборна комисија Украјине је 30. априла званично признала Зеленског за побједника на предсједничким изборима. Њега је у другом кругу подржало 73,22 одсто бирача, а његовог противника, досадашњег председника Петра Порошенка 24,45 одсто.

Инаугурација новог украјинског предсједника одржана је 20. маја, након чега је Зеленски објавио да распушта парламент. Указ о томе објављен је у четвртак и од тога дана почиње изборни процес.