latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:34 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Страни интервенционизам у БиХ само ствара отпор

Страни интервенционизам у БиХ не само да не даје резултат већ производи отпор, и то код сва три народа, оцијенио је универзитетски професор Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Он каже да не постоји ниједна индикација која би указивала да се процес интеграције у БиХ одвија према циљу такозване међународне заједнице.

- У реалном животу од Дејтона наовамо, нема ниједне индикације која би указивала да та интеграција напредује. Напротив, мислим да су остварили неку врсту бумеранг ефекта. Ти притисци, а прије свега уставни интервенционизам који примјењују, показује се контрапродуктивним - рекао је Кецмановић у прес-центру Удружења новинара Србије, гдје учествује на трибини "Шта БиХ чини /не/могућом државом?".

Он каже да, иако странци фаворизују један народ у БиХ, није ништа мање незадовољство тог, релативно најбројнијег народа, него друга два.

Подсјећајући да се стално појављује идеја да БиХ треба да се функционално интегрише, Кецмановић је указао да при томе нема објашњења "ни зашто би то морало ни како би се то извело, па се чини да је ријеч о неком идеалистичком императиву".

Кецмановић каже да се појављује неколико објашњења зашто би БиХ морала да се функционално интегрише, при чему се прије свега говори о реинтеграцији, из чега би се, како наводи, дало закључити да имају у виду неко претходно стање када је БиХ била интегрисана, па је поново треба вратити на то стање.

Примјећујући да заговорници те идеје имају у виду период претходне Југославије, Кецмановић је указао да, међутим, у претходној Југославији БиХ није била засебна и да је фактор те интеграције била "чврста арматура Југославије" са републикама око БиХ, и да је, осим тога, то била једнопартијска диктатура.

- Испада да међународна заједница која је била инспиратор транзиције сада хоће да обнови неку СР БиХ - примијетио је Кецмановић.

Он је навео да се као објашњења јављају и теорије да БиХ мора да опстане да не би Србија била превише велика и нека врста доминантне силе у региону, као и да "муслимани не смију да остану сами", што се врло дискретно говори, односно да постоји страх да би БиХ могла постати исламска држава.