latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:57 | Аутор: СРНА

Вучић: Не заборавити, али опростити бомбардовање

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на симпозијуму "Ворлд мајндс" у Београду да Срби не могу да забораве бомбардовање, али да морају да опросте, наставе даље и да креирају економски успјешну земљу.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Реагујући на изјаву некадашњег њемачког канцелара Герхарда Шредера да је одлука Њемачке да заједно са НАТО-ом бомбардује Србију морала да буде донесена, Вучић је рекао да је то свакако била лоша одлука, те да је много цивила и недужних људи погинуло.

- Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука, али морамо да наставимо. Желимо сви да видимо напредак. Бројке говоре да економски одлично напредујемо - рекао је Вучић и додао да ће се ускоро бавити питањем Косова.

Он је додао да Приштина не може да се консолидује без Београда, а да ће Србија урадити најбоље да сачува мир, те да то мора учинити и због ММФ-а, Свјетске банке, као и због економског развоја, преноси Танјуг.

- Сви смо изгубљени у времену и простору. Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку - морамо да убрзамо рјешење, да појачамо напоре да ријешимо питање Косова и Метохије - рекао је Вучић.

Он је указао да Србија ове године има 14 одсто више страних директних инвестиција него у првом кварталу прошле године, те да четири године заредом има суфицит, што је производ тешких реформи које су спроведене.

- Видио сам анкете прије два дана и све је то резултат тешког и напорног рада - рекао је Вучић.

Када је ријеч о ЕУ, Вучић је рекао да нико неће вући Србију у ЕУ да би она тек онда рјешавала своје унутрашње проблеме.

- Данас је главни европски проблеми избори за ЕУ парламент. Негдје у септембру ћу предложити нова рјешења. Свакако желимо да будемо у одабраном друштву ЕУ - рекао је Вучић.

На симпозијуму учествује и премијерка Србије Ана Брнабић која ће представити програм дигитализације.