latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:44 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Вријеме да међународна заједница реагује на провокације Приштине

На сједници Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбједности оцијењено је да безбједносну ситуацију на Косову и Метохији карактерише висок ниво напетости и тензија проузрокованих потезима Приштине, те да је крајње вријеме да међународна заједница реагује на провокације Приштине и непрестано урушавање дијалога.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Одбор, којем су присуствовли директори српских служби безбједности, одбацио је резолуцију о ратним злочинима које је наводно починила Србија на Косову и Метохији, а коју су донијеле приштинске институције, наглашавајући да је ово још један у низу провокативних потеза Приштине којима се подрива дијалог.

Чланови Одбора пружили су пуну подршку предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије у напорима за очување мира и стабилности у региону и заштити националних интереса Србије, упркос непрестаним провокацијама Приштине, саопштено је из Скупштине Србије.

На сједници је истакнуто да увођење противправних такса на робу из Србије, бесправна узурпација привредних субјеката, уз неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума када је ријеч о заједници српских општина, уз све израженије сецесионистичке тежње појединих политичара албанске националности на југу Србије, представљају јасан покушај провокације и подривања стабилности у региону.

- Док Србија, на челу са Вучићем, покушава да на сваки могући начин одржи мир и стабилност у региону и промовише дијалог и помирење, власти у Приштини својим потезима се труде да сви остани у прошлости, јер је једини начин њиховог опстанка на власти нестабилност региона - истакнуто је на сједници.

На сједници је наведено да Србија, умјесто покушаја подривања убједљиве победе Српске листе на локалним изборима на Косову и Метохији, очекује коначно осуду и реакцију на противправно увођење такси, одбијање формирања заједнице српских општина, доношење сулудих резолуција и свакодневно угрожавање безбједности Срба на Косову и Метохији.

Одбор подсјећа међународне мировне снаге на Косову и Метохији да је њихов задатак чување реда и мира, односно стварања и одржавање сигурности на Косову и Метохији и у том смислу захтијева да се максимална пажња посвети безбједности српског народа на Косову и Метохији који је најугроженији.

Оцијењено је да је стање безбједности у Србији стабилно и поред континуиране изложености различитим безбједносним изазовима, ризицима и пријетњама чије је испољавање мањег или већег интензитета.

Сједниц Одбора присуствовали су директор Безбједносно-информативне агенције Србије Братислав Гашић, директор Војнобезбедносне агенције бригадни генерал Ђуро Јованић и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.