X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
23/05/2019 |  17:04 ⇒ 19:33 | Извор: СРНА

Потребна општа подршка изградњи ауто-пута Београд - Сарајево

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је утврђена траса будућег ауто-пута Београд-Сарајево кроз Бијељину и затражио општу подршку локалне и републичке власти и јавности за овај велики инфраструктурни пројекат.

Након разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и састанка о будућем ауто-путу, који је одржан у сједишту градске администрације, Додик је истакао да је Република Српска изградила 120 километара ауто-пута и да наставља са тим пројектом.

- Сви смо у доброј атмосфери да не губимо вријеме са становишта наше одговорности и да сви заједно радимо веома интензивно како бисмо створили услове да радови што прије почну - рекао је Додик.

Он је похвалио чињеницу да се при избору трасе кроз Бијељину водило рачуна о ставовима локалног становништва, да не би било негодовања или супротстављања изградњи.

- Тражи се од државних органа да што прије и на фер начин спроведу поступке изузимања земљишта, а Република Српска ће донијети закон који ће третирати трасу ауто-пута - додао је Додик.

Према његовим ријечима, уз трасу ауто-пута биће пројектован и гасовод, као дио "Турског тока".

- Бијељина је један од стратешки важних градова и радује ме да постоји добра сарадња органа. Желим да охрабрим сваку врсту сарадње која доприноси рјешавању проблема - поручио је Додик.

Он је напоменуо и да договорени пројекти морају бити брже реализовани.

Додик је најавио да ће Влада Републике Српске изаћи у сусрет Бијељини и омогућити додјелу и замјену земљишта на двије локације на којима ће бити измјештена Аутобуска станица и изграђена спортска хала.

Он је похвалио велики пројекат наводњавања који се спроводи у Семберији, нагласио да је осавремењен и систем противградне одбране, те истакао значај брзе изградње дринског насипа ради спречавања поплава какве су биле 2014. године.

- Тражим од свих да коначно буде утврђена траса и испуњени услови за повлачење кредита, јер новац за дрински насип је обезбијеђен и Република Српска улаже значајна средства у овај пројекат чији је значај огроман - рекао је Додик.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске, а дијелом и град Бијељина, обезбиједити додатни новац, уз донацију Владе Србије од 500.000 КМ за изградњу школске сале у бијељинском насељу Патковача, као и додатних учионица.

Додик је рекао и да је Влада Републике Српске у прошлој години измирила све обавезе за подстицаје на подручју Бијељине од 15 милиона КМ и да се те обавезе редовно измирују и ове године.

- Имамо овдје добар развој ситуације по свим сегментима - оцијенио је Додик.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је разговор са Додиком као врло успјешан и навео да је договорен низ врло битних питања за град.

Према Мићићевим ријечима, једно од важнијих је и помоћ при завршетку гасификације Бијељине.