latinica  ћирилица
23/05/2019 |  17:09 | Аутор: Агенције

За БиХ мишљење о захтјеву за чланство у ЕУ 29. маја

Очекује се да ће Европска комисија 29. маја објавити мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији, потврдио је за сарајевске медије директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Дилберовић је рекао да се према најавама очекује како ће Европска комисија пакет проширења који садржи извјештаје за државе кандидате и потенцијалне кандидате објавити средином сљедеће седмице, тј. 29. маја.

- Уобичајена је пракса да се мишљење о захтјеву за чланство земље, заједно с аналитичким извјештајем, објављује у оквиру пакета проширења. Очекујемо да ће таква пракса бити и у случају БиХ, али коначну одлуку о објави доноси Европска комисија - рекао је Дилберовић.

На питања о очекивањима, директор ДЕИ је рекао како очекује да буде окончан и овај формални корак који пролази свака држава у процесу приступања и чији је задатак детаљна процјена испуњавања критерија за чланство у ЕУ.

- Како је мишљење о захтјеву за чланство земље најсвеобухватнија анализа стања у земљи, очекујемо да ћемо добити оцјену гдје смо добри, а гдје треба да будемо бољи. Уз то, очекујемо да мишљење послужи и политици и институцијама као јасна смјерница у будућим задацима - рекао је Дилберовић.