latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:10 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Фаворити Кана Алмодовар и Тарантино

Филмови "Бол и слава" Педра Алмодовара и "Било једном у Холивуду" Квентина Тарантина воде на листама критике као највећи фаворити за Златну палму у Кану.
Филм "Било једном у Холивуду" (фото: Sony Pictures Entertainment) -
Филм "Било једном у Холивуду" (фото: Sony Pictures Entertainment)

Алмодовар до сада није освојио главну награду у Кану, а ново остварење са Антониом Бандерасом и Пенелопом Круз у главним улогама, је својеврсна аутобиографије самог аутора, испричана на необичан и поетичан начин.

Тарантино, који већ има Златну палму за "Петпарачке приче", снимио је филм о Холивуду шездесетих и седамдесетих година који критичари називају посветом "највећој америчкој индустрији снова".

Главне улоге у овом филму тумаче Бред Пит и Леонардо Дикаприо.

Без шанси није ни Кен Лоуч, аутор низа сјајних социјалних филмова из Велике Британије, чије остварење "Извините, недостајете нам" добро котира међу критиком и публиком у Кану. Лоуч већ има једну  Златну палму за филм "Ја, Денијел Блејк".

Међу боља остварења овогодишњег Канског фестивала убрајају се и филм Корејца Бонг Џун Хоа "Паразит", који на необичан начин балансира између трагедије и комедије, говорећи о свијету богатих и сиромашних, уз много елемената кримића.

Одличне оцјене има и Румун Корнелију Порумбоију са филмом "Звиждачи", као и филм Франускиње Селин Скјама "Портрет дјевојке у ватри".

Филм "Ахмед" браће Дарден, двоструких освајача Златне палме, није донио ништа ново. Занимљива социјална прича из свијета миграната, уз увијек покретну и реалистичну камеру, не спада у овогодишње фаворите критике.

Један од ријетких филмова који је разочарао филмске критичаре је остварење угледног синеасте Теренса Малика "Скривени живот", чија је радња смјештена у период Другог свјетског рата.

Најслабије оцјене до сада добио је филм "Франки", америчког редитеља Ајре Сакса. Прича о свјетски славној и на смрт болесној глумици Франки у тумачењу Изабел Ипер, "масакрирана" је у анализама критичара, а као главни проблем наведена је слаба режија.

Овогодишњем жирију предсједава чувени мексички режисер Алехандро Гонзалес Ињариту, а као и сваки пут до сада, могућа су изненађења при додјели награда.

У суботу ће бити познато ко су добитници главних награда, као и награда из пропратних програма.