latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:22 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Хоће ли и Српска увести казну доживотног затвора?

Након што је у Србији уведена казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела, сличне иницијативе појавиле су се и у Републици Српској. Из СНСД-овог посланичког клуба најављују да ће инсистирати да сличне одредбе буду уведене и у Кривични законик Републике Српске. Струка, међутим, позива на опрез.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а у Народној скупшини Игор Жунић, каже да ће ова странка тражити да казна доживотног затвора без могућности помиловања буде уведена за свирепе убице и силоватеље дјеце, као и убице трудница и немоћних особа. Прилику за то виде у поступку измјена Кривичног законика, које су уврштене у план рада Парламента за ову годину.

- Лично сам, као психолог и као отац троје дјеце, размишљао дуго о томе. У једном разговору једна паметна особа ми је рекла да то не посматрам као питање казне, већ као питање правде. Мислим да ми, са нашом иницијативом, идемо ка томе да та правда буде потпуна - истиче Жунић.

Из опозиционог СДС-а кажу да већ дуже вријеме упозоравају да су казне, за одређена тешка кривична дјела, преблаге. Свако рјешење које подразумијева њихово пооштравање добиће њихову подршку.

- У том смислу ћемо свакако подржати измјене Кривичног законика, посебно када причамо о кривичним дјелима против малољетних лица, трудница и немоћних особа. Али и сада се може доста урадити, односно судови би могли да изричу много оштрије казне него што је то сада пракса у одређеним случајевима - каже Давор Шешић, посланик СДС-а.

Међутим, у стручној јавности мишљења су да су тренутне казне, које у одређеним случајевима могу износити и 45 година затвора, адекватне и у складу са европским конвенцијама.

Адвокат Дарко Кременовић сматра да је иницијатива за увођење казне доживотног затвора више популистичка, него резултат стручне анализе и стварних потреба.

- Предлагањем наведеног закона не треба да се скупљају политички поени и да то буде популизам, већ треба тражити најбоље рјешење, које је корисно за друштво. Свакако да треба узети добра рјешења из окружења, али, прије свега, треба укључити струку и анализирати и Кривични законик Републике Српске и Кривични закон, који је недавно измијењен у Србији - каже Кременовић, који је предсједник Збора адвоката Бањалука у Адвокатској комори Републике Српске.

Жунић наглашава да иницијатива није популистичка.

- Не желим да ову иницијативу било ко гледа популистички и нема потребе за тим, нити је нама то потребно, али сматрамо да мора да постоји доживотна казна затвора без могућности условног отпуста за људе који почине најтежа кривична дјела против дјеце - каже Жунић.

Увођење доживотне казне затвора за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, Скупштина Србије усвојила је на приједлог Фондације "Тијана Јурић", који је петицијом подржало 159.000 грађана Србије.

Иницијативу је покренуо Игор Јурић, отац дјевојчице из Суботице, која је прије пет година отета, мучена и на крају свирепо убијена. Њен убица, Драган Ђурић, осуђен је на 40 година затвора. Медији су због тога овај закон назвали "Тијанин закон".