latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:36 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Требиње добија један од највећих система за наводњавање

На ширем подручју Требиња гради се један од највећих система за наводњавање у Републици Српској.

Пројекат реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз финасијску подршку Свјетске банке, Града Требиња и Хидроелектрана на Требишњици. Ријеч је о вишемилионском пројекту који ће, када буде завршен, обезбиједити наводњавање око 2.000 хектара обрадивих површина.

За прву фазу градње овог система Министарство је посредством Свјетске банке инвестирало око шест милиона КМ.

- Већ смо припремили инфраструктуру за наводњавање 850 хектара земљишта, а данас смо разговарали о анексу постојећег уговора вриједном око пет милиона КМ, чиме бисмо завршили навадњавање око 2.00 хектара - рекао је ресорни министар Борис Пашалић.

Градња система одвија се у три фазе, а прва је завршена. Без сигурног водоснабдијевања, у ери климатских промјена и непредвидивих временских услова, нема ни озбиљнијег развоја пољопривреде. Зато су за наставак сарадње заинтересовани и у локалној заједници и у Свјетској банци.

Мериам Шерман, директорка за стратешке операције Свјетске банке, истиче задовољство партнерством и очекује наставак сарадње.

По завршетку свих фаза овог капиталног пројекта, уз системе изграђене претходних година, Требиње ће се сврстати у ред локалних заједница са највећим процентом обрадивих површина са обезбијеђеним наводњавањем.

- Другу фазу ће радити Хидроеелктране и Град Требиње, а у трећој фази планирана је изградња секундарне мреже - каже Душко Вујовић, стручњак за системе наводњавања.

Велики системи за наводњавање кроз пројекте Министарства пољопривреде, изграђени су у Бијељини, Пелагићеву, Братунцу, а већ су пројектовани и системи за Драксенић, Скелане и Батковић. У Требињу су најављена и нова улагања у шумарсво и водопривредне објекте на овом подручју.