latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:44 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Бочац: Ко ће платити чишћење отпада?

Обилне падавине које су погодиле Бањалуку протекле седмице донијеле су велике проблеме на језеру Бочац. Око 12.000 кубних метара отпада налази се код бране ХЕ Бочац након пуцања заштитне мреже Еко центра. У овом предузећу увјеравају да отпад неће кренути низводно према Бањалуци.

Стабла, пластика и други плутајући отпад, призор је који се данас могао видјети код бране у Бочцу. Узрок пуцања заштитне мреже су обилне падавине које су погодиле овај дио БиХ и које су са собом донијеле велике количине смећа из општина у Федерацији.

Директорка Еко-центра "Бочац језеро" Драгана Ковачевић, рекла је да је због обарања водостаја и пристизања смећа дошло до пуцања заштитне мреже на језеру.

Хидроелектрана неће дозволити даљи пролаз отпада и он ни на који начин не утиче на њен рад, поручују у овом предузећу. Опасности нема ни за Бањалуку. За чишћење отпада биће потребно неколико мјесеци.

- У оквиру редовних активности имамо чишћење акумулације, које расписујемо на годишњем нивоу и управо ћемо то урадити. Сад нам је истекао уговор и опет ћемо покренути процедуру набавке ,тако да ћемо у складу са устаљеном процедуром уговорити са одабраном фирмом чишћење плутајућег отпада у акумулацији - истиче Горан Милановић, в.д. директора ХЕ Бочац.

Највећи проблем биће обезбјеђивање новца за чишћење, јер средства, која Хидроелектрана има у свом редовном годишњем плану за ту намјену, неће бити довољна. Помоћ очекују од Града Бањалука, али и других општина које се налазе у сливу ријеке Врбас. У причу би требало да се укључе и општине из Федерације, јер су оне и највећи загађивач Врбаса.

- Из Мркоњића не долази ништа, 80 одсто отпада долази из Федерације и можда свега 20 одсто са Угра - каже Милановић.

Град Бањалука спреман је да помогне, али исто тако очекују да се у рјешавање проблема укључе и друге општине које се налазе у сливу ријеке Врбас. Очекују да се поштује уговор према којем су се општине обавезале да ће суфинасирати прикупљање отпада.

- Сматрам да би сви који се налазе уз ријеку Врбас требало поново да сједну за сто, да расплетемо Гордијев чвор и помогнемо овој фирми да ради оно што јој је посао - истиче Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове Града Бањалука.

Мрежа Еко центра "Бочац" годишње је скупљала око 10.000 метара кубних плутајућег отпада и била је једина препрека да смеће не стигне до бране.