latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:08 ⇒ 24/05/2019 | 10:13 | Аутор: РТРС

Војна академија у Београду - шанса за одабране

Војна академија у Београду која постоји 170 година једна је од водећих војних високошколских установа у свијету.

Управо због високих стандарда, шансу да се овдје школују имају само одабрани. Историја војног високошколског образовања у Србији сеже до 1850. године, када је основана чувена Артиљеријска школа. Управо традицију те, прве војне високошколске установе и данас чува београдска Војна академија.

- То је установа која је препозната како у регионалним, тако и у ширим оквирима, зато што школује врхунски официрски кадар и даје кадар не само за потребе Војске Србије, него и за потребе пријатељских земаља - каже генерал-мајор Бојан  Зрнић, начелник Војне академије.

Услови за упис на Академију веома су строги - од доброг знања математике, до задовољавајућих психичких, физичких и здравствених способности. Међу одабраним су и 32 кадета који се припремају за потребе Оружаних снага БиХ.

- Услови су сасвим коректни, од хране, смјештаја, опремљености, као и до знања које можемо да усвојимо од наших професора - рекао је Миљан Бакоч, кадет прве године Војне академије, смијер Војно-машинско инжињерство.

- Војна академија нам омогућава да рукујемо оружјем, да стичемо знање везано за то, да се активно бавимо спортом, што остали цивилни факултети не пружају младим - каже Јована Панић, кадеткиња друге године Војне академије.

Осим стицања војних знања и вјештина, студенти београдске Војне академије обучавају се и да одговоре свим етичким изазовима 21. вијека. "Част је наша имовина", главни је мото којим се генерацијама руководе у овој институцији.