latinica  ћирилица
23/05/2019 |  20:14 ⇒ 20:40 | Аутор: Агенције

Путин тражи слике из музеја у Загребу вриједне милионе евра

Руске дипломате у Загребу припремају се за прву службену посјету предсједника Русије Владимира Путина Хрватској, до које би, како је недавно најавио руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов, могло доћи сљедеће године.
Слика руског умјетника Николаја Рериха (фото: net.hr) -
Слика руског умјетника Николаја Рериха (фото: net.hr)

Како наводи хрватски Експрес, Путин, предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и хрватски премијер Андреј Пленковић приликом сусрета ће, извјесно је, разговарати о бројним важним темама - гасоводу, Агрокору, руским улагањима у хрватске компаније, хотеле, трговинској размјени, украјинском питању...

Већ сада се на столу нашло и питање слика руског умјетника Николаса Рериха, рођеног као Николај Константинович Рерих, тачније, питање повратка десет његових вриједних слика које се више од 85 година налазе у Модерној галерији у Загребу.

Амбасадор Азимов покренуо је питање предаје тих слика Русији, земљи из које је Рерих отишао још 1917. године у вријеме Октобарске револуције, и у коју се никад није вратио.

Иако су слике добро збринуте у Модерној галерији, рекао је Азимов, Русија их тражи јер ће тамо бити "више потражње за њима".

Прије повратка дијела овог умјетника, потребно је утврдити питање власништва, па је зато руска амбасада почела разговоре са Министарством културе Хрватске, пренио је портал.

Примопредаја слика између Југославенске академије знаности и умјетности и оснивача Модерне галерије, Хрватског друштва умјетности "Штросмајер", извршена је 1934, о чему постоји записник.

У складу са Законом о заштити и очувању културних добара, није дозвољен њихов трајни, временски неограничен извоз и изношење из Хрватске, стоји у допису који су послали из тог министарства.