latinica  ћирилица
23/05/2019 |  22:58 ⇒ 24/05/2019 | 10:13 | Аутор: sputniknews.com

САД прошириле оптужницу против Асанжа, пријети му 170 година робије

Власти САД прошириле су оптужницу против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа за 17 тачака, које се тичу нарушавања Закона о шпијунажи, пренио је "Дау Џоунс". Ако буде проглашен кривим по новим тачкама оптужнице, Асанжу пријети 170 година робије, по 10 за сваку тачку.
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com) -
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com)

Нова оптужница односи се на документе које је Викиликс објавио 2010. године, а према њој, Асанж је открио имена појединаца који су радили за Владу САД, и на тај начин им угрозио животе.

Нове оптужбе проширују оригиналну оптужницу за хаковање рачунара америчке владе.

Асанж, који је у Шведској 2010. године оптужен за сексуално злостављање и силовање, од јуна 2012. године се крио у Амбасади Еквадора, страхујући од изручивања у ту скандинавску земљу.

Ујутру, 11. априла ове године, он је ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова ослобађања уз кауцију.

Адвокат оснивача Викиликса је навео да је британски суд 2. маја дао 65 дана Сједињеним Америчким Државама да правно утемељи захтјев за изручивање Асанжа.

Према саопштењу Министарства правде САД, Асанж је оптужен за завјеру са циљем компјутерског напада. Налог за хапшење и изручење оснивача Викиликса САД су упутиле Великој Британији у децембру прошле године.

У Лондону је Асанж 1. маја оптужен на 11,5 мјесеци затвора због нарушавања услова за ослобађање уз кауцију.