latinica  ћирилица
24/05/2019 |  14:35 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Оштетили осигуравајућу кућу за више од милион КМ, а буџет Српске за више од 100.000 КМ

Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијела је данас Тужилаштву БиХ извјештај против пет физичких и једног правног лица због сумње да су починили кривична дјела у вези са прањем новца, којима су оштетили једну осигуравајућу кућу у Републици Српској за више од милион КМ, као и буџет Српске за више од 100.000 КМ.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Постоје основи сумње да је правно лице починило кривично дјело одговорност правног лица, а у вези са кривичним дјелом прање новца, саопштено је из Сипе.

Пријављена лица су од 2014. до 2018. године, поступајући као припадници криминалног удружења, оштетили једну осигуравајућу кућу на подручју Републике Српске за износ већи од милион КМ, као и буџет Српске за износ већи од 100.000 КМ кроз умањење пореске основице за обрачун пореза на добит.

На овај начин, довели су осигуравајућу кућу у ризик несолвентности и неликвидности, односно угрожености акумулираних средстава за покриће текућих резерви.

То су прикрили фалсификовањем докумената о судској регистрацији за одређени број правних лица, а која стварно нису постојала и трансакцијама кроз рачуне више банака на подручју БиХ, истиче се у саопштењу.