latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:08 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Београд: Приказан филм о Тузланској капији "Свједочење"

Документарни филм "Свједочење" о догађајима на Тузланској капији 25. маја 1995. године, према сценарију генерала у пензији Илије Бранковића и у режији пензионисаног пуковника Бранислава Глушице, данас је приказан у Дому Војске у Београду.

Приказивање овог филма организовао је тим за одбрану некадашњег генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, који је пред Судом БиХ правоснажно осуђен на 20 година затвора због догађаја од 25. маја 1995. године, када је на тргу у Тузли од посљедица експлозије страдало 71, а неколико стотина људи рањено.

Уочи почетка промоције, Глушица је изјавио да је поред свих експертиза, у филму посебно битно свједочење Бранковића, који документовано оповргава све налазе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

Глушица је истакао да је истина о тој трагедији потребна за све људе на овом простору, прије свега, за породице жртава код Тузланске капије, за генерала Ђукића и његову породицу.

Нагласио је да је то неопходно јер се о трагедији код Тузланске капије мало зна, те поручио да ће тим за одбрану генерала Ђукића наставити да се бори да докаже истину о томе ко је и на који начин извршио тај злочин.

Ђукићев адвокат Милорад Константиновић рекао је да је поступак у застоју због здравственог стања његовог брањеника, те навео да је суд у Београду тренутно наложио да се ураде вјештачења о његовој способности да даље прати суђења.

- У међувремену, од Суда БиХ није достављена никаква документација, осим оних десет одсто које сам раније помињао. Очигледно не жели да достави комплетну документацију из које би могло да се утврди да ли је Ђукићу у БиХ суђено правично или није, што је озбиљна индиција да нешто крију - рекао је он.

Константиновић је рекао и да, с друге стране, главни тужилац резидуалног механизма у Хагу Серж Брамерц прави притисак на власти у Београду да се тај поступак убрза.

- Оптужује се Србија за несарадњу са судовима у региону, што је најобичнија замјена теза. Поступак у Београду апсолутно зависи од документације коју Сарајево треба да достави да би се овдје могло утврдити да ли је Ђукићу правично суђено или није - рекао је он.

Суд БиХ осудио је 2014. године Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

Одбрана генерала Ђукића потом је поднијела Суду БиХ захтјев за обнову поступка, јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

Како је тада истакнуто, нове чињенице утврђене су вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а, који су присуствовали реконструкцији догађаја, користећи реплику Тузланске капије направљену на полигону Никинци у Србији.

До марта 2016. године спроведена су 32 експеримента, које су, осим домаћих стручњака, реализовали експерти из Чешке, Француске и Израела, при чему ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Ђукић је, почетком 2017. године, када му се и иначе лоше здравствено стање погоршало, примљен на Војномедицинску академију, због чега је поступак пред Вишим судом у Београду више пута одлаган.