latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:16 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Подржати СДСС на изборима за Европски парламент

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић и замјеник градоначелника Пакраца Никола Ивановић позвали су Србе из Републике Српске и БиХ који имају и хрватско држављанство да гласају за листу Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Хрватској на изборима за Европски парламент у недјељу, 26. маја.
Бањалука: Талић - Ивановић - Фото: СРНА
Бањалука: Талић - ИвановићФото: СРНА

Ивановић је истакао да СДСС, као најјача српска странка у Хрватској, први пут има самосталну листу на изборима за Европски парламент која представља Србе у Хрватској и жели да избори првог Србина у том парламенту.

- На ову кампању гледамо као на национални подухват, како Срба у Хрватској, тако и свих Срба који су поријеклом из Хрватске, а живе негдје друго - рекао је Ивановић, који је један од кандидата на овој листи.

Он је позвао све Србе који имају држављанство Хратске да искористе изборно право и подрже листу СДСС да би се глас Срба чуо у Европском парламенту.

Ивановић је истакао и значај сарадње Бањалуке и Пакраца на културном нивоу, да би дјеца из ове хрватске општине што чешће имала прилику да посјете институције културе у граду на Врбасу.

Талић је нагласио да би било веома значајно да представници Срба у Хрватској добију представника у Европском парламенту јер би тако могла бити отворена одређена питања када је ријеч о статусу српске заједнице.

Он је истакао значај одржавања контакта са представницима српске заједнице у општини Пакрац, те да се заједничким снагама његује историјски идентитет српског народа, као и српски језик и ћирилица.

- Разговарали смо о начинима проширења сарадње у области културе, те констатовали да би било добро да наша позоришта гостују у Пакрацу и покажу шта Бањалука има да понуди, нарочито за дјецу и омладину - рекао је Талић.