latinica  ћирилица
24/05/2019 |  18:53 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Петричевић: Министарство подржава извозно оријентисане компаније

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да ресорно министарство подржава извозно оријентисане компаније металске струке, којима ће се, с обзиром да нема подстицаја за извоз, омогућити да дођу до повољнијих финансијских средстава.
Петричевић у Добоју - Фото: СРНА
Петричевић у ДобојуФото: СРНА

- Кроз кредитне линије које ћемо у, надам се брзом року, регулисати преко Инвестиционо-развојне банке, настојаћемо да омогућимо оваквим привредницима да дођу до јефтинијих финансијских средстава, да би могли инвестирати у нове технологије - рекао је Петричевић.

Он је новинарима, током посјете занатском предузећу МП Металпласт у добојском насељу Грабовица, које прословља 20 година постојања, изјавио да је задовољан чињеницом да ово предузеће позитивно послује, да је извозно оријентисано и властитим средствима инвестира проширење производних капацитета, да би било конкурентије на тржишту.

- Они раде и извоз за Хрватску и Србију, у својој палети имају више од 200 производа, запошљавају више од 30 радника, а дотакли смо се и теме проширења дјелатности у смислу набавке технологија, да би били што продуктивнији - рекао је Петричевић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да су домаћи инвеститори најбољи инвеститори који одржавају реални сектор и да локална заједница у сарадњи са Владом Републике Српске мора да нађе рјешења да они и опстану.

Јеринић каже да је од власника МП Металпласта упознат о недостатку квалификоване радне снаге и навео да ће у рјешавању овог све учесталијег проблема тражити од Министарства просвјете и културе да уписну политику за ову локалну заједницу прилагоди потребама тржишта.

Власник Самосталне занатске радње МП Металпласта Радомир Божичковић каже да су њихови производи - окови за намјештај и ролетарство већ нашли тржиште у Србији, Хрвтаској и Словенији.

Он каже да нова тржишта траже и проширење капацитета и да је усљед недостатка пословне зоне био принуђен да нови погон гради на новој, удаљеној локацији.

Божичковић каже да су им потребни радници профила алатничар, металоглодач, металостругар.

Он каже да предузеће посједује сертификат ИСО 9001.