latinica  ћирилица
25/05/2019 |  08:18 | Аутор: sputniknews.com

Јавио се аутор Штрахеовог снимка: Зашто сам направио "Ибица видео"

Адвокат из Беча изјавио је да су видео снимци због којих је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе морао да поднесе оставку резултат истраживачког новинарства и не види ништа лоше у томе, пише аустријски Курир, позивајући се на писмо, добијено од његовог адвоката Ричарда Сојера.

Како пише аустријски лист, адвокат је, у писму упућеном медијима, преко свог браниоца, истакао да је "Ибица видео" пројекат мотивисан цивилно-друштвеним разлозима, и да је "корачао путем истраживачког новинарства".

Ово писмо је одговор на кривичну пријаву коју је Штрахе поднио против три лица, од којих су два позната, а то су адвокат и један бечки детектив, док идентитет наводне нећаке руског милијардера није утврђен.

- Везано за видео желим да кажем да је употреба скривених камере у циљу разоткривања злоупотреба у истраживачком новинарству дозвољено - наводи се у писму. 

Међутим, како пише Курир, нејасно је да ли адвокат посједује прес-картицу и дали је нешто раније објављивао.

- У сваком случају, мој клијент није починио никакво кривично дјело, нити је у таквом учествовао - наводи се у писму Сојера. 

Медији који су објавили скандалозни материјал указали су на то да је снимљени састанак био "замка" за политичара, који се, заједно с Слободарском партије Аустрије, залаже за укидање санкција Русији и нормализацију односа с Москвом.

Штрахе, који је ситуацију назвао намјерним политичким убиством, био је приморан да поднесе оставку. Аустријски канцелар Себастијан Курц прекинуо је коалициону сарадњу са Штрахеовом партијом и најавио ванредне парламентарне изборе.