latinica  ћирилица
25/05/2019 |  08:34 | Аутор: СРНА

Вуксановић: На дјелу пројекат асимилације Срба

Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић оцијенио је да је положај Срба у Црној Гори веома тежак, као и да је на дјелу пројекат њихове асимилације, коју спроводи актуелна власт.
Момчило Вуксановић - Фото: vijesti.me
Момчило ВуксановићФото: vijesti.me

- У том амбијенту се тешко сналазимо, а дискриминација долази од наше једнородне браће. Српски народ у Црној Гори не види никакву перспективу. Ми немамо никакве шансе да будемо равноправни, не само са грађанима који се изјашњавају као Црногорци, него и са свим другима који се изјашњавају као муслимани, Албанци, Роми - рекао је Вуксановић за Телевизију Црне Горе.

Он сматра да је положај Срба у Црној Гори гори него што је био у Независној Држави Хрватској, како је то недавно оцијенио Његова светост патријарх српски Иринеј, чије изјаве о положају Срба у Црној Гори медији у Подгорици банализују и поједностављују.

Вуксановић је рекао да је тачна и "на мјесту" изјава патријарха Иринеја да је положај Митрополије црногорско-приморске у Црној Гори тежи него под Османлијама.

- Свако мало се залијећете да нам рушите цркве. Отомонска империја није толико наваљивала да нам руши цркве. Суштина новог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница је асимилација Срба у националне Црногорце - рекао је Вуксановић.

Он каже да је циљ Српског националног савјета равноправан положај Срба са осталим народима у Црној Гори, што тренутно није случај, посебно не када је ријеч о финасирању пројекта којима се чува српска традиција и историја.

- Заступљеност српског народа у државним институцијама је на том нивоу да је то неподношљиво. Не знам да се било који грађанин српске националности у посљедњих пет година запослио у државној институцији, а да није морао да се одрекне сопственог идентитета - рекао је Вуксановић.

Он истиче да је тешка материјална ситуација свих организација и медија који припадају Србима у Црној Гори, која уопште не финансира Српски национални савјет, мада би по закону требала то да ради.

- Посљедњу помоћ за рад српских медија у Црној Гори добили смо од Владе Србије, након састанка код предсједника Александра Вучића - рекао је Вуксановић.

Он је нагласио да се према Српском национално савјету води посебна дискриминатроска политика, након што је организовао са Митрополијом црногорско-приморском обиљежавање прославе 100 година од Мојковачке битке, а посебно од 2018. године када је обиљежен вијек од присаједињења Црне Горе Србији 1918.

- То је била прекеретница у негативном смислу, и од тада нисмо добили ниједан евро који нас по закону сљедује, док Бошњаци, Хрвати и Албанци та средства црпе преко својих министара у Влади Црне Горе, гдје Срба нема - рекао је Вуксановић.