latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:20 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Тестирано ново војно теренско возило "Застава НТВ" (ВИДЕО)

Министар одбране Србије Александар Вулин присуствовао је данас на полигону Центра Националне возачке академије "НАВАК" код Руме промоцији и тест вожњи новог војног теренског возила "Застава НТВ".
Возило "Застава ТЕРВО“ (фото: Министарство одбране Србије) -
Возило "Застава ТЕРВО“ (фото: Министарство одбране Србије)

Ријеч је о возилу за домаће потребе произвођача "Застава ТЕРВО" које је за сада урађено у двије варијанте - као комби и камион.

Возило је намијењено за тешке теренске услове, има погон на сва четири точка, те додатну носивост од 1.400 килограма плус 1.700 килограма вуче додатног средства.

Планиране су и разне врсте надоградњи за потребе јединица, служби и родова Војске Србије.

Вулин је најавио да ће Министарство одбране учинити све да Војска Србије буде опремљена новим возилима, наоружањем и средствима

- Војска Србије не смије да заостаје у технолошком смислу ни за једном другом армијом у нашем окружењу. Као што видите, ми се трудимо да на првом мјесту купујемо домаћу памет, домаће производе, купујемо оно што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе - рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће возило "Заставе ТЕРВО" до краја године бити уведено у наоружање Војске Србије.

Говорећи о новом теренском возилу "Застава НТВ", вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да је ријеч о возилу који заједнички развијају Војно технички институт и фабрика "Застава ТЕРВО".

Он је додао да је возило направљено у двије варијанте, по захтјеву тактичког носиоца Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, а по свим карактеристикама у свјетском је врху и апсолутно превазилази све што је до сада за ту намјену на располагању Војсци Србије.

У кострукционом смислу, нагласио је Милорадовић, за возило "Застава НТВ" изабране су компоненте и главни подсистеми реномираних свјетских произвођеча највише класе, а остало су урадили српски инжењери, стручњаци и радници у предузећу "Застава ТЕРВО".

- У конструкторским испитивањима возила су прешла више од 2.000 километара. Возило улази у завршна испитивања ради увођења у наоружање - рекао је Милорадовић.