latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:41 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Тегелтија о позиву Мектића на протесте: Недозвољен притисак на рад правосуђа

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија саопштио је данас ће да тражи од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ обезбјеђење његове личне безбједности. Разлог за то је иступ министра безбједности у техничком мандату Драгана Мектића који је позвао на протесте испред зграде ВСТС-а.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

Саопштење преносимо у цијелости:

Након најновијих иступа министра безбједности БиХ Драгана Мектића, којим позива на политичке протесте испред зграде ВСТС у циљу изнуђивања персоналних промјена у ВСТС-у, а посебно доводећи их у контекст јавног позива за насилно рушење власти од прије неколико дана који је такође упутио Мектић, предсједник ВСТС Милан Тегелтија обратио се ургентно телефоном директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсаду Вилићу те затражио обезбјеђење његове личне безбједности за вријеме боравка у Сарајеву.

Тегелтија сматра да је у контексту свих актуелних дешавања и провођења хајке против њега, а посебно изјавама министра безбједности БиХ доведена у питање његова лична безбједност за вријеме боравка у Сарајеву у којем обавља дужност предсједника ВСТС-а.

Овакви позиви који долазе од министра безбједности БиХ као директног представника извршне власти у БиХ задуженог за сектор безбједности, представљају посебну опасност како за безбједност предсједника ВСТС, потпредсједника и других чланова ВСТС-а тако и за заштиту уставног поретка у БиХ.

Предсједник ВСТС позива Тужилаштво БиХ да у оквиру својих надлежности размотри оваква поступања министра безбједности БиХ Драгана Мектића у контексту одредаба Кривичног закона БиХ.

Предсједник ВСТС БиХ истиче да је било какав облик притиска на носиоце правосудних функција у БиХ укључујући и организовање политичких протеста, недозвољен и непримјерен притисак на рад правосуђа.

Министар безбједности који је активни политичар и директни представник извршне власти не може позивати грађане на протесте него су сви протести чији је он иницијатор искључиво политичке природе. С обзиром на ово све евентуалне протесте који би се евентуално након овог његовог позива могли десити, сматраћу директним политичким притиском на мој професионални интегритет и независност као и на интегритет и независност правосуђа, те угрожавањем моје личне безбједности од стране министра који би о мојој безбједности као и безбједности свих других грађана морао да се брине.