latinica  ћирилица
25/05/2019 |  13:23 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворен први фестивал херцеговачких производа

У Требињу је данас отворен "Херцег фест", први фестивал домаћих аутохтоних херцеговачких производа, на коме су изложени пршут, мед, сир, вино и домаћа природна козметика.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је на отварању фестивала да је циљ ове манифестације да удружи све домаће произвођаче, који сарађују са Херцеговачком кућом.

Он је изразио наду да ће их у наредном периоду бити још више будући да је по отварању Херцеговачке куће у Бањалуци потражња за херцеговачким производима већа него понуда.

Директор Аграрног фонда града Требиње Веселин Дутина рекао је да посјетиоци данас могу видјети и пробати све производе који се налазе у Херцеговачкој кући и изразио наду да ће овај фестивал постати традиционалан.

Директор градске Туристичке организације Марко Радић рекао је да је "Херцег фест" још један новитет у туристичкој понуди Требиња и лијеп начин да се побољша садржај љетње туристичке сезоне.

Међу двадесетак излагача је и Светлана Ћук из Величана код Требиња која се 20 година бави производњом меда, а данас је на свом штанду понудила суве смокве, смокве у меду, ракију од меда и смокве, те сируп и ликер од кадуље.

Она каже да има разрађено тржиште и да њене производе углавном купују туристи, али и домаће становништво.

Први "Херцег фест", који се одржава у Дучићевој улици у Требињу, организовали су Аграрни Фонд у сарадњи са градом и Туристичком организацијом.