latinica  ћирилица
25/05/2019 |  14:54 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

У Буквици обиљежено 27 година од страдања породице Вукашиновић

У мјесту Буквице код Горажда данас је служен парастос за осам чланова породице Вукашиновић, који су убијени на кућном прагу прије 27 година, од којих је шесторо пронађено, а за двоје се још трага.
Горажде-спомен-обиљежје породице Вукашиновић - Фото: СРНА
Горажде-спомен-обиљежје породице ВукашиновићФото: СРНА

Велимир Вукашиновић подсјетио је да је 25. маја 1992. године око 7.00 часова ујутро на кућном прагу убијено осам чланова породице Вукашиновић, али да и данас, послије 27 година, нико ништа не ради да би одговорни били процесуирани, нити се Тужилаштво БиХ оглашава.

Вукашиновић је навео да је, према његовим сазнањима, већина учесника у убиству умрла, те да сматра да, како године пролазе, нико неће ни одговарати.

Он је рекао да су до сада пронађени и сахрањени посмртни остаци Данице, Вељка, Вукашина, Јованке, Грозде и Милоша, а да се трага за Милорадом и Божаном, о којима нема никаквих сазнања, док је овај злочин једини преживио његов отац.

Вукашиновић је напоменуо да су прије годину дана, 23. маја, пронађени посмртни остатци његовог стрица и стрине.

Ленка Станишић рекла је да је тада изгубила оца и мајку, Вељка и Даницу Вукашиновић, и да судског епилога нема иако су неколико пута давали изјаве, имали и имена ко је то урадио, али никад ништа није предузето.

- Веома сам разочарана. Доћи и убити невине људе и да нико не одговара - каже Станишићева.

Госпава Николић, која је изгубила оца Вукашина и мајку Божану, поновила је да за злочин у овом горажданском мјесту нико није одговарао, а да се за Србе стално прича да су то чинили.

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић подсјетио је да се још трага за посмртним остацима 1.662 лица српске националности, те упитао да ли ће неко некада одговарати за злочине.

Лазић је подсјетио на одлуку ове организације да на свим мјестима у Федерацији БиХ, гдје је извршен злочин, буду постављене спомен-плоче да то не би било заборављено.

- Поставили смо осам плоча, па тако прошле године и на овом мјесту, у Буквицама. Наставићемо и даље, иако иде тешко - истакао је Лазић.

Лазић је додао да има оскрнављених плоча, као што је био случај код Кладња прије пет година гдје је разбијена спомен-плоча, али је поручио да ће се упркос свему наставити са окупљањима на дане масовних страдања српског народа.

Муслиманске формације из Горажда су на најсвирепији начин убиле осморо Вукашиновића.

Полагању цвијећа и вијенаца на спомен-обиљежје убијенима присуствовали су чланови породице Вукашиновић, представници Републичке и организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила са Пала и из Рогатице, представници Републичког Центра за истраживање ратних злочина.