latinica  ћирилица
25/05/2019 |  14:58 ⇒ 27/05/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

У Приједору основана Омладинска бригада "Хероји поплава"

Након поплава, које су недавно погодиле Приједор, мјештани најугроженијих насеља збрајају штете. Кажу, штете би биле и веће да није било храбрих ватрогасаца који су помагали становништву, али и одважне приједорске омладине, која је направила десетак насипа. Mеђу првима у Српској, основали су и Омладинску бригаду. Зову их "херојима поплава".

Када мјештане поплављених насеља, упитате ко су хероји поплава, сви кажу, ватрогасци и омладина.

У најтежим тренуцима, када су Сана и остали водотоци излили из корита и угрозили домаћинства, храбри ватрогасци први су стизали на најкритичније локације.

- To врло значајно, нарочито за ове старе и непокретне људе. Ми кад смо дошли, вода је испумпавана јер је још било у већим количинама - каже Младен Симеуновић,  мјештанин насеља Гомјеница.

У борби са бујицама, даноноћно, спасавали су људе и имовину, често угрожавајући властити живот.

- И ми смо сами угрожавали себе и чамцима и опремом. Били смо у ситуацији да мелтене упаднемо у воду до врата да би неког спасили, чак смо поједине носили на себи - истиче Драган Вукадиновић, ватрогасац.

Небојша Миљуш, командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор рекао је да је било јако тешко за вријеме поплаве, али, како каже, најважније је остати прибран и у одговарајућем тренутку одреаговати како треба.

Сматра да је Територијална ватрогасна јединица Приједор одрадила велики посао у Гомјеници, гдје су поставили велику пумпу  и добар дио воде вратити назад.

Све од себе, у борби с поплавама, дала је и омладина.

Брзо су се организовали и у најугроженијим насељима, врећама од пијеска, "изградили" десетак насипа. Мјештани кажу, омладина је стигла као спас.

- Зарадили су и тешка обољења, леже у креветима и имају велике температуре. а кажу да им није жао и да ће се поново одазвати уколико буде потребе, али се надамо да неће - рекао је Светозар Вучковац, предсједник Омладинског савјета Града Приједора.

Приједорски омладинци, међу првима у Српској, основали су и Омладинску бригаду и све су радили волонтерски.

- Циљ нам је да помогнемо нашим суграђанима, пријатељима, комшијама и колегама. У оваквој ситуацији заиста сматрамо да треба што више да нас се одазове и да људима изађемо у сусрет - нагласио је Бојан Мартић, бригадир Омладинске бригаде Приједор.

Радован Ђаковић, бригадир Омладинске бригаде Приједор истиче да им је помоћ становништву у поплавама полазна тачка како би доказали да су спремни и да Град Приједор има своје омладинце.

Омладинска бригада има 160 бригадира, а међу њима и десет дјевојака.