latinica  ћирилица
25/05/2019 |  17:49 | Аутор: СРНА

Андрес Дитрих побједник маратона "Стазама Бранка Ћопића"

Андрес Дитрих из Мађарске побједник је 7. маратона "Стазама Бранка Ћопића".
Нови Град - маратон - Фото: СРНА
Нови Град - маратонФото: СРНА

Дитрих је стазу дугу 42,2 километра од Хашана, родног мјеста књижевника Бранка Ћопића у општини Крупа на Уни до Новог Града претрчао за три сата, пет минута и 13 секунди.

Друго мјесто освојио је Ненад Шкорић из БиХ, а треће Изидор Вуковић из Хрватске.

У женској конкуренцији најбржа је била Нуџејма Китановић из Словеније са временом пет сати и 33 секунде. Друго и треће мјесту су освојиле Швеђанке Јохана и Сузана Грен.

У дисциплини полумаратон стазу од 21,1 километра од Рађеновић моста до Новог Града први је претрчао Драго Мајданац из Градишке за један сат, 30 минута и 56 секунде. Други је Миљан Ивановић из БиХ, а трећи Далибор Ждрња, члан Атлетског клуба "Слобода" из Новог Града.

У женској конкуренцији најбржа полумаратонка је Сњежана Писарић из БиХ са временом један сат, 55 минута и 48 секунди, друга је Радана Бурсаћ из Атлетског клуба "Слобода" из Новог Града, а трећа Драгана Рољић из БиХ.

У маратонској трци учествовало је 45 тркача, а у полумаратону 55 из 12 земаља.

У "Трци задовољства" на пет километара учествовало је 300 тркача, а кроз циљ су први прошли Дејан Јакељић из Градишке и Леа Османовић из Новог Града.

Манифестацију је јутрос остворио начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача, који је рекао да се маратон организује од 2013. године као први атлетски догађај те врсте у БиХ. 

- Значајно је да назив трке посвећен нашем писцу Бранку Ћопићу. Ово је још један начин да му се одужимо за његов допринос књижевности и представљању нашег краја у његовим дјелима - рекао је Дрљача.

Предсједник Атлетског клуба "Слобода" Нови Град Срђан Башић каже да се сви учесници могу сматрати побједницима, с обзиром да је стаза била веома захтијевна и да су данас за тркаче били тешки временски услови.

Маратон је организовао Атлетски клуб "Слобода", уз покровитељсто општине Нови Град.