latinica  ћирилица
25/05/2019 |  18:13 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Обиљежено 75 година од десанта на Дрвар

У Дрвару је данас у присуству неколико хиљада антифашиста обиљежено 75 година од њемачког десанта на овај град. Процјењује се да је у борбама са окупаторским јединицама погинуло преко шест хиљада војника и цивила.

Свечано обиљежавање почело је полагањем вијенаца и цвијећа на споменик жртвама фашистичког терора, а централна манифестација одржана је у склопу Спомен-комплексу "25. мај" испод Титове пећине гдје је приређен богат културно-забавни програм.

У склопу програма Дрвар су надлијетали авиони аеро-клуба из Приједора, а организован је и силазак планинара низ Титову стазу, те лет параглајдера изнад Титове пећине.

Начелник општине Душица Рунић, која је отворила ову манифестацију, подсјетила је на важности овог датума за Дрвар и за историју једног народа у борби пторив фашизма.

- Дрвар је град који са поносом може да прославља значајне датуме из Другог свјетског рата, а посебно мјесто заузима 25. мај јер је на овај дан 1944. године пропао посљедњи покушај да се чувеним и дуго припреманим Коњићевим скоком уништи комплетно руководство НОБ-а - рекла је Срни Рунићева.

Обиљежено 75 година од десанта на Дрвар (Фото: РТРС)

Рунићева је истакла да Дрвару и Дрварчанима слобода никада није дата, већ су се за њу борили дрварски родољуби који су својом храброшћу преусмјерили читав ток збивања у Другом свјетском рату.

- Данашња свечаност не значи величање комунизма, већ признање антифашистичкој борби народа овог краја, који је дао велики допринос побједи савеза над највећим злом човјечанства - нагласила је Рунићева.

У склопу културно-забавног програма наступали дрварски АКУД "Мира Лукач" и етно ансамбл "Успомене", те КУД "Турбе" из Травника, хор ученика основне школе из Дрвара и полазници вртића "Мајка храброст" из Дрвара.

Организатори су припремили и уличну трку ученика средње и основне школе из Дрвара, а побједници су добили новчане награде.

Након званичног дијела за све присутне припремљен је традиционални пасуљ.

Туристи нису могли да посјете Титову пећину, која је због одрона затворена два мјесеца.

- Ја, нажлост, данас не могу потврдити да су нам осигурана средства за санацију саме куће и санацију вертикалних стијена изнад ње. Оно што до сад имамо само су идеје и иницијативе - истакла је начелница Дрвара.

Обиљежено 75 година од десанта на Дрвар (Фото: РТРС)

Прослави су присуствовали посланици у скупштини Ливањског кантона Драгана Дамјановић и Горан Броћета, министар рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих у Ливањском кантону Василија Броћета, начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић, те начелник општине Дринић-Босански Петровац Милан Грбић, представници бројних удружења, преживјели учесници десанта, гости из Словеније и многи други.

Организатори обиљежавања 75 година од десанта су општина Дрвар и Центар за културу и спорт.