latinica  ћирилица
25/05/2019 |  20:42 | Аутор: СРНА

Бошњаци траже специјални статус за Санџак

Бошњачко национално вијеће /БНВ/ тражи да се успостави специјални статус за Санџак, који ће вршити функције државне власти, док би контролу граница вршиле међународне снаге.
Бошњачко национално вијеће Санџак - Фото: илустрација
Бошњачко национално вијеће СанџакФото: илустрација

У "Иницијативи за рјешавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак", БНВ тражи да Санџак врши функције државне власти преко својих и органа у општинама у његовом саставу, преноси РТС.

Територија Санџака би, према иницијативи БНВ-а, обухватала подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

- Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге које ће гарантовати пуну слободу кретања људи и робе - објављено је на сајту БНВ-а.

Иницијативом се предвиђа да Санџак може да ступи у међународне односе када су у питању научно-техничка, културно-просвјетна и економска сарадња, те друге области предвиђене овом иницијативом.

Права и обавезе Санџака би, према овој иницијативи, била регулисала "уставом Санџака".

- Санџак је територијално-политичка заједница равноправних грађана и народа који у Санџаку живе. Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима, уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку - наводи се у иницијативи.

Санџак би имао демократски изабрану скупштину, гувернера и владу, као носиоце извршне власти, укључујући полицију под њиховом контролом и независно судство. Први избори за ове органе били би одржани под надзором УН, Европске уније и ОЕБС-а.

- Подручје Санџака биће трајно демилитаризовано под надзором УН и Европске уније, што обавезује државне власти да у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса за Санџак повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и оне полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности. Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге -  наведено је у иницијативи.