latinica  ћирилица
26/05/2019 |  14:44 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Њемачки инвеститори селе производњу у Бијељину

Њемачки "Пас" сели дио своје производње из Пољске и проширује постојеће капацитете у Љесковцу код Бијељине. Италијански "Бенетон" погон из Хрвтаске преселио је у Хасе, а за погон у Бијељини недавно су интересовање показали и јапански произвођачи ауто-дијелова. Може ли се очекивати тренд раста страних инвестиција у Семберији и које су околности пресудне за улагање?

Реномирани произвођач дијелова за Волво, БМВ, Мерцедес, њемачка фабрика "Пас" преузела је погон од словеначког САП-а у Љесковцу код Бијељине 2017. године.

Убрзо проширује капацитете, а тренутно пресељавају дио производње из Пољске.

Умјесто садашњих 450, број радних мјеста биће 1.100.

Зашто се њемачком инвеститору више исплати БиХ од Пољске, појашњава директор овог предузећа, Радо Малетић.

- Осим цијене раднер снаге, електрична енертгија и остали енергенти, ложа, вода, све је повољније, а првенствено електрична енергија - каже Малетић.

За стране инвеститоре, цијена радне снаге важан је улазни параметар у укупним трошковима производње, али је проблем када радне снаге уопште нема.

То се десило италијанском Бенетону који је један од погона у Хрватској преселио у Хасе код Бијељине.

- Испочетка је био огроман број жена док се није десио улазак Хрватске у ЕУ и отаварање могућности за одлазак у треће земље грађана Хрвтаске. Жене су масовно отишле уназад двије до три године, иако су имале солидне плате и онда су ријешили да дођу у БиХ да траже рјешење - рекао је Синиша Кајмаковић, руководилац Завода за запошљавање у Бијељини.

У Заводу за запошљавање наглашавају да су Италијанима дате гаранције да ће обезбиједити 200 жена за рад у овом погону, који тренутно запошљава 50 радница, са просјечном платом од 300 евра.

У сусједној Србији држава стимулише стране инвеститоре давањем субвенција за запошљавање, што је опредијелило једног од јапанских произвођача ауто-дијелова за отварање погона у Шапцу.

Сусједна Бијељина у БиХ могла би бити нова дестинација за инвестицију, кажу у локалној управи.

- Што се тиче Јазака, договорено је да им доставимо све инфромације које им буду потребне. Ми смо им на услузи и у наредном периоду очекујемо конкретне одговоре да ли ће бити заинтересовани да улажу у нашу локалну заједницу - истиче Дејан Савић, начелник Одјељења за привреду града Бијељина.

Ово су тек ријетки примјери озбиљних пословних инвестиција у Бијељини.

Наши саговорници истичу да је страним инвеститорима, осим економских, врло важан пословни амбијент који подразумијева већу правну сигурност и ефикаснију јавну управу.