X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
26/05/2019 |  16:13 ⇒ 19:55 | Извор: РТРС

Обиљежено 27 година од злочина над Србима у Јошаници

У Горњој Јошаници код Фоче обиљежено је 27 година од једног од најмонструознијих злочина почињених у посљедњем рату над Србима. Припадници такозване Армије Републике БиХ, убијали су дјецу, жене и старце, више села је спаљено и опљачкано.

Поубијани су и масакрирани на Никољдан 1992. године.

Међу њих 56-оро нису били поштеђени, ни двогодишња Данка Тановић, седмогодишњи Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић. Позната имена злочинаца свједоци су пренијели истражитељима.

- Сјећања не блиједе, а још увијек нико није одговарао за злочин у Јошаници, без обзира што стално пишемо и апелујемо, Јошаница чека своју правду - каже Душанка Лаловић, свједок срадања Срба у Горњој Јошаници.

Трагом истине у Јошаницу је стигла и Хелга Фукс из Њемачке. Преко друштвених мрежа преноси истину својим сународницима.

Најављује и активности у државном парламенту.

- Осјећам повезаност са овим народом. Много ми је жао што се у Њемачкој мало зна о страдању српског народа и неправди коју преживљавају. Настојаћу да истина изађе у свијет - нагласила је Фуксова.

Јошаничка црква споменица – Светих Ћирила и Методија, подигнута је за четири године добровољним прилозима. Предстоји унутрашње уређење.

- Апелујем на све људе, нарочито који су са овог краја и шире, да својим прилозима помогну да се заврши овај храм, да бисмо наредне године могли да извршимо освећење - рекао је Ранко Ковач, јереј.

Радисав Машић, начелник општине Фоча категорично је потврдио да тамошње становништво никада неће одустати од тога да тражи правду, и како каже, никада се неће помирити са чињеницом да овај злочин мора отићи у заборав.

Машић је обећао окупљања и подсјећања за оне који су одговорни да су дужни пред Богом и пред народом да кажу ко су злочинци и да их за исти казне.

И тринаестокилометарским "Ходочасним јошаничким задушницама" од Фоче до Горње Јошанице одата је почаст жртава и опомена правосуђу БиХ.