latinica  ћирилица
26/05/2019 |  22:53 ⇒ 27/05/2019 | 08:50 | Аутор: СРНА

Пуповац: За СДСС гласало знатно више бирача него прије пет година

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је вечерас да је за ову странку на изборима за Европски парламент у Хрватској гласао знатно већи броја бирача у односу на изборе 2014. године.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Свакако имамо разлога да будемо задовољни - рекао је Пуповац, додајући да их је кампања учинила видљивим, те да имају добре основе за нови почетак странке.

Говорећи о успјеху десних екстремних странака на изборима, Пуповац каже да је то резултат промјена у политици и у друштву у Хрватској, гдје лијева политика слаби, а десна јача, преносе хрватски медији

У штабу СДСС-а донесена је торта на којој је трактор са заставама Хрватске, ЕУ и Србије, са слоганима "Рођени једнаки" и "Еуропа је Европа".

СДСС је први пут самостално изашао на изборе за Европски парламент у Хрватској.

Кандидати СДСС-а су, осим гласова Срба из Хрватске, очекивали подршку грађана Србије и Републике Српске, који имају хрватска документа.

На четири бирачка мјеста у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске у Србији данас су на изборима за Европски парламент гласала укупно 1.994 хрватска држављанина са бирачким правом, јавља Хина.

На два бирачка мјеста у Београду гласало је 1.360 држављана Хрватске са бирачким правом, а на два гласачка мјеста у Генералном конзулату Хрватске у Суботици 634 хрватска држављанина који имају пребивалиште у Војводини.

Према излазним анкетама у којима нема резултата из дијаспоре, владајући ХДЗ је освојио пет мандата, а опозициони СДП три.

По један мандат су освојили независна листа Мислава Колакушића Хрватски суверенисти, Живи зид и Амстердамска коалиција.

Хрватски бирачи бирали су 12 посланика у Европском парламенту, што је за један више него на изборима 2014. године. Од 12 изабраних, 11 ће заузети своја мјеста након избора, а један преостали након повлачења Велике Британије из ЕУ.