latinica  ћирилица
27/05/2019 |  07:46 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Грађани ЕУ одлучили: Промјена односа снага у ЕП

Велики политички блокови десног и лијевог центра изгубили су заједничку већину у Европском парламенту, а на изборима за састав овог тијела порасла је подршка либералима, Зеленима и националистима, преноси Би-Би-Си.
Европски парламент (фото: europarl.europa.eu) -
Европски парламент (фото: europarl.europa.eu)

Највећи појединачни блок и даље је Европска народна партија и очекује се да ће она формирати коалицију наклоњену Европској унији.

Либерали и Зелени остварили су добар резултат, а националисти су на путу да тријумфују у Италији и Француској.

Одзив је био највећи у посљедњих 20 година - нешто мањи од 51 одсто - послије вишедеценијског смањења броја људи који излазе на европске изборе.

Популисти су напредовали у појединим земљама, али ипак нису добили толико велику подршку као што су поједини предвиђали.

У Британији је велику побједу однијела новоформирана Странка Брегзит, добар резултат остварила је Либерално-демократска странка, док су конзервативци и лабуристи тешко поражени.

Очекује се да ће формирати "велику коалицију" са блоковима социјалиста и демократа, уз подршку либерала и Зелених.

Према пројекцијама, ЕПП ће освојити 179 мандата, док је 2014. године добила 216. Социјалисти и демократе пашће са 191 мандата на 150.

Европски парламент помаже у обликовању закона ЕУ, а ови резултати ће имати велику улогу у бирању личности на функције у Европској комисији, извршном тијелу ЕУ.

Добар резултат национално оријентисаних странака у Италији, Француској и још неким земљама значи да ће евроскептици имати већи утицај.

Матео Салвини, који предводи италијанску Лигу, ради на успостављању савеза од најмање 12 странака, а његова партија добила је више од 30 одсто гласова, показују дјелимични резултати.

У Њемачкој су губитке претрпјеле обје велике странке центра. Хришћанско-демократска унија Ангеле Меркел опала је са 35 одсто гласова 2014. године на 28 одсто, а Социјалдемократска унија са 27 одсто на 15 процената.

Десно оријентисана популистичка Алтернатива за Њемачку је, према пројекцијама, освојила 10,5 одсто гласова, што је мањи напредак од очекиваног у односу на 2014. годину.