latinica  ћирилица
27/05/2019 |  07:48 ⇒ 07:51 | Аутор: СРНА

Светлана Бојковић отворила 64. "Стеријино позорје"

Представом "Петријин венац", у извођењу београдског "Атељеа 212", у Новом Саду је отворено 64. "Стеријино позорје", највећа позоришна смотра у Србији.
Светлана Бојковић - Фото: СРНА
Светлана БојковићФото: СРНА

Пригодном бесједом "Позорје" синоћ је отворила глумица Светлана Бојковић, која је истакла да у данашњем свијету информатике и дигитализације, у којем се, нажалост, урушавају моралне вриједности и емпатија, позориште, ипак, опстаје као неуништива биљка засијана прије више од двије хиљаде година.

- Бијемо битке да позориште живи креативност и носи културну мисију. У тој мисији комедије карактера Јована Стерије Поповића остају једна од неисцрпних инспирација нашег позоришног живота - нагласила је Бојковићева, овогодишња добитница Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне умјетности и културе.

Она је подсјетила на период са почетка 19. вијека када је европски дух просвјетитељства "незаустављиво освајао Србе", када је уз књижевна и позоришна дјела српски народ почео да открива наклоност према позоришту и позоришне таленте.

- У историју улазе Јоаким Вујић и Јован Стерија Поповић са својим `Жалостним и веселим позорјем` - истакла је Бојковићева у препуном Српском народном позоришту.

Синоћ изведена представа "Петријин венац", прва у званичној конкуренцији, настала је према роману Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николић.

Представу је режирао Бобан Скерлић, а главни лик Петрије тумачиле су три глумице Марта Бјелица, Јована Гаврловић и Милица Михајловић.

Овогодишње Стеријино позорје одржава се под слоганом "Побуна - женски род".