latinica  ћирилица
27/05/2019 |  07:56 ⇒ 11:28 | Аутор: sputniknews.com

Љајић: Не смијемо да чекамо да нам роде врате Косово

Министар трговине и телекомуникација је у интервјуу за данашњи Блиц рекао да неће присуствовати сједници скупштине на којој ће предсједник Србије Александар Вучић изнијети извјештај о КиМ, јер ће са са колегом из БиХ Мирком Шаровићем у Сарајеву разговарати о штети коју су косовске таксе проузроковале за привреду Србије и БиХ.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

- Ми ћемо затражити једноставан одговор од европских институција да ли ЦЕФТА уопште више постоји или је потребно њено редефинисање с другим конституентима - рекао је Љајић.

Он је додао да, што се сједнице Скупштине тиче, цијени да је јако важно да све политичке странке искажу своје виђење рјешења косовског питања.

Љајић је рекао да се Београд од увођења такси Приштине на српску робу понашао крајње уздржано и одговорно и да је водио рачуна да ниједном одлуком не погорша положај Срба на Косову, посебно у енклавама.

- Ми смо свакако претрпили економску штету, али је политичка штета Приштине због увођења такса такође била велика, иако то они неће признати. Косово због такси по први пут губи безрезервну политичку подршку коју је до сада имало. Осим тога, губе и потрошачи на Косову који морају сада да плаћају скупље производе који су замијенили српске - указао је Љајић и додао да у влади постоји апсолутно јединство око тога да замрзнути конфликт на КиМ није у интересу Србије, да вријеме у овом случају није савезник Србије и да Србија треба да игра активну улогу у тражењу одрживог и трајног решења за тај проблем, а не да чека да роде врате Косово у уставно-правни систем Србије.