latinica  ћирилица
27/05/2019 |  11:12 ⇒ 24/07/2019 | 11:44 | Аутор: РТРС

Радојичић тражи да се републичке институције укључе у рјешавање проблема загађеног земљишта

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се у рјешавање проблема загађења земљишта у Пословној зони Инцел, осим градског Одјељења за инспекцијске послове, морају укључити и републичке институције.

Радојичић каже да је то проблем који је настао прије 15 година када је Инцел престао са радом и да се сада иде у инспекцијски надзор свих субјеката који су тренутно у тој зони.

- Када је недавно избио пожар на простору Пословне зоне Инцел поново су се отворила нека питања која су се 15 година вукла негдје испод. Управо је град покренуо ту причу инспекцијским надзором и налогом Институту за заштиту и екологију Републике Српске да буду извршена одређена мјерења - рекао је Радојичић и додао да је Инцел типична транзицијска прича, углавном неуспјешна.

Он је навео да ће бити обављена мјерења нивоа загађености на цјелокупном простору бившег Инцела.

Одговарајући на питање да ли грађани треба да буду забринути и колика количина уља је ускладиштена, Радојичић је рекао да тренутно није могуће саопштити било какве информације и да ће бити извршена комплетна контрола.

- Ја не бих ни са чим претјеривао, нити паничио - нагласио је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да још није добио захтјев опозиције за одржавање хитне сједице на којој би се расправљало о размјерама загађења земљишта у Пословној зони Инцел.

Талић је напоменуо да је пословником јасно прописано како се заказује ванредна сједница, те да и захтјев мора бити у складу са тим.

Он је нагласио да је кључно што је град тражио, посредством Одјељења за инспекцијске послове, утврђивање комплетног чињеничног стања на терену, истичући да је неопходно да се укључе и надлежне републичке институције.