latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:06 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Требиње: Изложба везова "Златне нити ћирилице"

У Галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба везова "Златне нити ћирилице" Удружења Бео-етно визија из Београда.

Изложбу је организовало Српско удружење "Ћирилица" из Требиња, поводом Дана словенске писмености и крсне славе удружења - Светих Ћирила и Методија.

Циљ изложбе је да покаже како љепота ћирилице може да послужи као инспирација.

Тридесет пет везова надахнуто је ћириличким словима из рукописних књига српског средњег вијека. Слова су из Мирослављевог и Радослављевог јеванђеља, Великог дечанског молитвеника и других калиграфских књига. Београдско удружење "Бео-етно визија" већ седам година, од свог оснивања, бави се ријектком и заборављеном вјештином-везом и златновезом, а инспирацију проналазе у српским манастирима, рукописним књигама и љепоти ћирилице.

- Искуства су нам одлична. Људи су одушевљени кад виде ова спектакуларна слова и то нам даје нове идеје и нова размишљања шта сљедеће да радимо. Сависнки буквар , који је радила Ћирилица ће бити наша сљедећа тема - рекла је Вера Авлијаш-Удружење.

Од праисторије до данашњег доба, прекривни и одјевни предмети украшавани су различитим техникама веза. Орнаменитку углавном чине флорални и геометријски елементи који се уопште користе за украшавање цркава, олтара и саме тканине.

- Оно што је најзначајније када је у питању вез, јесте да је БиХ, односно Република Српска 2014. године уврстила Змијански вез на УНЕСКО листу нематеријалног насљеђа и то је први елеменат када је у питању нематеријално наслеђе - истаклао је Божана Ђузеловић-кустос-етнолог.

Удружење "Бео -етно визију" чине само четири жене, које се баве очувањем традиционалне културе, чиме уједно чувају идентитет свог народа кроз вјековно постојање.