latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:18 ⇒ 13:24 | Аутор: РТС

Политичари о изборима: Рођена је нова Европа

На изборима за Европски парламент предизборне прогнозе углавном су се обистиниле – проевропске партије имаће скоро 500 од 751 посланичког мјеста.
Европски парламент (фото: idfi.ge) -
Европски парламент (фото: idfi.ge)

Конзервативни блок оличен у Европској народној партији и прогресивна Социјалдемократска алијанса задржаће највећу репрезентативност у Европском парламенту. Оне су изгубиле одређен број мандата у односу на досадашњи сазив, док су, са друге стране, већи број мандата добиле странке Зелених и либералдемократа, али и екстремне деснице. Након објављених резултата, услиједиле су реакције европских лидера.

Водећи кандидат Европске народне партије за мјесто предсједника Европске комисије Манфред Вебер наводи да ЕПП послије европских избора и поред губитака остаје најбројнији у ЕП.

Он је нагласио да је најважнији резултат тај да је "европска демократија жива", што се огледа у излазности од преко 50 процената.

- Други по важности резултат је тај да се суочавамо са слабљењем партија центра Европског парламента. Центра, који чине оне партије које вјерују у јачање Европе и амбициозни план за њену будућност - рекао је Вебер.

Позвао је све на разговоре о мандату за будућност ЕУ, истакао да сарадње једино неће бити с лијевим и десним екстремистима и нагласио подршку водећим лидерима група у избору за предсједника Европске комисије.

Водећи кандидат европских социјалиста и демократа Франс Тимерманс позвао је све демократске и прогресивне снаге у Европском парламенту да заједно раде на програму за будућност ЕУ.

Оцјењује да одржавање ствари онаквим какве јесу, за шта се залаже Европска народна партија, није опција за Европу.

- Желим прогресивну и динамичну платформу, при чему стабилност није прва ствар на коју посмислим кад помислим на Европу. Стабилност значи одржавати ствари онаквим какве су. Мислим да то није оно што Европи треба. Европа треба да динамично гледа ка будућности и преузме одговарајуће кораке да приближи будућност - поручио је Тимерманс.

Наглашава да су и конзервативци и социјалдемократе изгубили мјеста у ЕП и да први пут немају већину.

- Постаје све теже да се формирају коалиције. Али због освојених више од 150 гласова, имамо одговорност да урадимо нешто позитивно за ЕУ, а за то нам је потребна коалиција - истакао је Тимерманс.

Једино је одбацио сарадњу с европском екстремном десницом. Као приоритете политике социјалдемократа, навео је климатске промјене, социјалну правду и пореску политику.

Лидер групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Удо Булман наводи да је конзервативна Европска народна партија изгубила полтичку моћ на јучерашњим изборима.

- Европска народна пратија нема резулате и политичку моћ да води ЕУ и Европску комисију. Орбанизација ЕПП није заустављена. ЕПП не може да тражи, као своје право, да буде у већини која ће одлучивати о томе ко ће бити нови предсједник ЕК - истакао је Булман.

Додаје да ће се социјалдемократе у новом Европском парламенту залагати за више социјалне правде. Најавио је стварање нових коалиција у ЕП које ће се залагати за реформе и побољшање услова живота и рада за "већину, а не само за неке".

- Радићемо на формирању прогресивне социјалне алијансе која би подржала кандидата социјалдемократа Франса Тимерманса за предсједника Европске комисије - поручио је Булман.

Булман је рекао да ће се европске социјалдемокрете у новом сазиву, прије свега, борити против сиромаштва које погађа дјецу, против неједнакости и избјегавања плаћања пореза у ЕУ.

Лидер Алијансе либерала и демократа за Европу и некадашњи премијер Белгије Ги Ферхофстат наводи да је овим изборима завршена доминација социјалиста и конзервативаца у Европском парламенту.

- Око 100 наших посланика и нова група коју ћемо основати у Европском парламенту биће круцијални, јер први пут од првих европских избора 1979. године класичне партије, социјалисти и конзервативци, више неће имати већину. То значи да неће бити солидне проевропске већине без учешћа наше нове централистичке групе - поручио је Ферхофстат.

Најављује да ће се Алијанса либерала и демократа за Европу у новом сазиву ЕП проширити на представнике француске листе Ренесанса, коју чини Република у покрету предсједника Емануела Макрона и слично реформске партије.

- Очекујемо да освојимо нових 30 до 40 мјеста на овим изборима и оформимо групу од око 100 посланика - навео је он

- Заједничка визија групе је борба против климатских промјена, фер пореска политика, формирање унутрашњег тржишта, европско рјешење за миграциону кризу. Укратко сигурнија, здравија и просперитетнија Европа - поручио је Ферхостат.

Осврћући се на податке о већој излазности на овим изборима, оцјењује да је то знак да се "Европа вратила и да је популарна" међу грађанима.

На тек завршеним изборима за ЕП окончана је доминација главних партија ЕУ десног и лијевог центра и појавио се измијењен политички пејзаж, у којем ултрадесничарске, пословне групе и еколози постају снага на коју ће се рачунати, оцијенила је агенција АП.

- Правила се мијењају у Европи - поручио је италијански замјеник премијера и министар унутрашњих послова Матео Салвини у седишту своје ултрадесничарске Лиге.

Предстаници европских Зелених задовољни су резулатима избора за Европски парламент, који указују на значајан скок подршке њиховој опцији.

Зелени би, судећи према прелиминарним резултатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламента.

Један од кандидате Зелених за предсједника Европске комисије, холандски посланик Бас Еикхаут, рекао је да очекује сјајне резултате за Зелене.

- Мислим да је јасно да су бирачи жељели промјену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити - истакао је Еикхаут.

Прва на листи кандидата Зелених Ска Келер оцјењује да је боља излазност бирача знак праве демократије.

Мађарски премијер Виктор Орбан наводи да избори за Европски парламент показују да "народ у Мађарској вјерује да је у Бриселу потребна промјена".

Орбан, који је кампању водио на антимигрантској платформи, рекао је да ће његова партија Фидес, која је освојила 13 од укупно 21 мађарског мјеста у парламенту ЕУ, "сарађивати са свима који желе да зауставе имиграције".

- Показали смо данас да је Мађарска јака... јер су Мађари уједињени - нагласио је мађарски премијер.

Европска народна партија, која вјероватно остаје највећа групација у ЕП, суспендовала је чланство Фидесу због забринутости у вези с демократијом у Мађарској. Орбан је рекао да не жели да припада политичкој групи на чију политику не може да утиче.

Предсједник СДСС и носилац страначке листе на изборима за ЕП Милорад Пуповац поручио је да је задовољан кампањом и резултатима на изборима, а истовремено упозорио како јачање крајње деснице, која ствара неравнотежу, треба да забрине остале политичке опције.

Указује на чињеницу да се добар дио бирачког тијела приклонио крајњој десници, што је створило неравнотежу на политичкој сцени због које сви треба да се забрину.

Оцјењује да је СДСС са 1,66 одсто гласова по излазним анкетама, постигла видљивост коју није имала, као и политичке циљеве које до сада није успијевала да постигне. Каже да су на око 95 одсто бирачких мјеста резултати за СДСС били бољи него прије пет година.

Кандидат те странке за европосланика Дејан Јовић захвалио је бирачима путем Фејсбука и поручио да "овај резултат није довољан за мандат, али јесте за понос".

- Добили смо 30.000 гласова, што је много, иако недовољно за мандат. Дирнут сам тиме што је чак 4.590 људи притом бирало мене лично - навео је Јовић.

- Показали су да су јачи од многих који им приговарају на наводном недостатку легитимитета. Тих 30.000 гласова у данашњој Хрватској не могу самостално да сакупе баш све парламентарне странке. То им отвара нове могућности. Само напријед, паметно и храбро! - написао је Јовић.