latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:58 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Одржан парламентарни час за студенте права

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одржао је данас парламентарни час за стотињак студената Правног факултета бањалучког Универзитета и детаљно их упознао о раду, обавезама и надлежностима парламента Српске, као највишег републичког законодавног тијела.
Парламентарни час - Фото: РТРС
Парламентарни часФото: РТРС

Чубриловић је, обраћајући се студентима друге и треће године Правног факултета, истакао да је одржавање парламентарног часа у Народној скупштини постало традиција и пракса.

- Студенти права су у оквиру студија веома добро упознати о функционисању Српске и БиХ. Разговарали смо актуелним темама, обавезама тијела Народне скупштине, ефектима међународне сарадње са парламентима у другим земљама - рекао је Чубриловић.

Он је упознао студенте о уставном поретку и подјели власти у Српској у којој Народна скупштина заузима изузетно важно мјесто.

- Студентима сам савјетовао да се послије студија баве оним за шта се школују, а онда, као искуснији људи, могу да дају већи допринос у раду парламента - навео је Чубриловић.

Он је, обраћајући се студентима у великој скупштинској сали, подсјетио да Народна скупштина има 83 посланика, бројна радна тијела, клубове посланика и посланичке групе.

Студенти су оцијенили да одржавање парламентарног часа представља наставак успјешне сарадње Правног факултета Универзитета у Бањалуци и Народне скупштине у оквиру које се спајају струка и наука са праксом.

Они су навели да ће будући правници учествовати у креирању закона и других аката и прописа у Српској.

- Држава почива на правницима. Без њих, уз сво уважавање других струка, нема јаке државе - поручили су студенти.