latinica  ћирилица
27/05/2019 |  13:22 | Аутор: РТС

Заев најавио нове смјене

Премијер Сјеверне Македоније и лидер владајуће СДСМ Зоран Заев најавио је да ће након смјене цјелокупног руководства странке бити смијењена и три министра, односно замијењена најмање једна трећина владе, али није желио да открива имена прије одговора који очекује из коалиционе партије ДУИ.
Зоран Заев (Фото:alsat.tv) -
Зоран Заев (Фото:alsat.tv)

Након четворосатне сједнице Централног комитета СДСМ-а, која је одржана у недјељу иза затворених врата, Заев је позвао опозициону ВМРО-ДПМНЕ да слиједи њихов примјер, пренијела је телевизија Телма.

Цијели Извршни одбор Социјалдемократског савеза (СДСМ), свих шест потпредсједника и генерални секретар, разријешени су на сједници Централног одбора.

Чистку у влади и СДСМ-у, познату као "метла", премијер је најавио послије првог круга предсједничких избора 21. априла, када су бројни грађани, који су на парламентарним и локалним изборима гласали за СДСМ, апстинирали, јер су незадовољни радом владе и понашањем функционера.

Упитан да ли ће поднијети оставку, Заев је да не види никакав разлог и да је поносан што су ријешена отворена питања у држави.

Заев очекује одговор од коалиционог партнера албанске ДУИ послије састанка који је имао прошле недјеље са лидером те партије Алиијем Агхметијем.