latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:32 ⇒ 16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Пекинг спушта тензије према САД

Званични Пекинг је саопштио да трговински преговори са САД треба да се одвијају уз узајамно поштовање.

Ово саопштење је реаговање на изјаву америчког пресједника Доналда Трампа, који је изразио оптимизам да ће ускоро бити потписан споразум са Пекингом.

- Увијек смо говорили да несугласице између двије земље треба да се рјешавају пријатељским преговорима и консултацијама - изјавио је портпарол кинеског Министарства иностраних послова Лу Канг.

Трамп који је у посјети Јапану, рекао је да ће ускоро Кина и САД постићи "одличан трговински споразум" и да са ентизијазмом очекује тај тренутак.

Кина и САД од јануара преговарају о споразуму како би окончале трговински рат започет прошле године, који је резултирао реципрочним казненим царинских наметима на стотине милијарди долара робе.

Тензије су порасле почетком маја када је Трамп одлучио да уведе додатну царину на више од 200 милијарди долара кинеске робе. Трамп је такође наложио покретање процедуре о увођењу царине на скоро сав увоз кинеске робе.

Напетост је повећана и послије недавне Трампове одлуке да кинеску телекомуникациону компанију Хуавеј стави на црну листу националне безбједности, што је навело нека предузећа, међу којима и Гугл, да прекину везе са Хуавејем.

- Имали смо различите изјаве о трговинским преговорима који су давали и амерички високи званичници. Понекад се каже да ће споразум бити ускоро постигнут, а понекад да ће бити тешко постићи договор - рекао је Канг и додао да је Кина остала досљедна у својим изјавама о преговорима.