latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:42 ⇒ 14:48 | Аутор: Index.hr

ХДЗ за пораз криви црног лабуда

Роберт Копал, главни аналитичар ХДЗ-а и савјетник премијера Хрватске Андереја Пленковића, резултате избора за Европски парламент, на којима је његова странка освојила само четири мандата, покушао је да објасни теоријом црног лабуда.
Роберт Копал (фото: Tomislav Krišto / CROPIX) -
Роберт Копал (фото: Tomislav Krišto / CROPIX)

- Догодило се што се ријетко догађа, а то је црни лабуд. Кад се то догоди, људи траже којекаква рјешења зашто се то догодило, с обзиром на одступање од истраживања. Око 90 до 95 одсто наших истраживања се поклапало с овим резултатима. Кад се погледа Европа, догађа се пуно тешко предвидљивих ствари. ХДЗ-у се то, нажалост, догодило, гласови су се распршили на јако пуно страна. Биле су 33 листе, излазност која је 20 одсто надмашила излазност 2013. године... С наше стране је урађено ама баш све, али постоје и црни лабудови. Седам дана нам треба да све то анализирамо - рекао је Копал.

Што је црни лабуд?

Што је заправо црни лабуд? Црни лабуд је догађај који је ван свих нормалних предвиђања, јер ништа што се већ догодило не упућује на то да је могућ. Творац теорије црног лабуда је амерички филозоф либанског поријекла Насим Талеб који је књигом "Црни лабуд: Утицај крајње невјероватног" изазвао велику пажњу глобалне јавности.

Црни лабудови су непредвидиви, изненађујући догађаји који имају озбиљне посљедице - позитивне или негативне - и који нас онда натјерају да накнадно пронађемо (логично) објашњење које их чини предвидљивим. Неки догађаји, попут глобалне финансијске кризе прије десетак година или Брегзита, изгледају шокантно јер их нико није очекивао. Касније, међутим, кад се "одврти" филм, испада да је то управо исход који је био очекиван. На крају нам је све одједном јасно, али се поставља питање зашто тај сценарио није примијећен раније. Зашто нас изненаде догађаји који се на крају покажу логичнима?

Талеб је прије отприлике осам година гостовао у Загребу, објаснивши и тада улогу црних лабудова у историји човјечанства, непредвидивих догађаја који су обликовали историју и који и даље обликују садашњост, те утичу на све аспекте наших живота.

- Већину великих догађаја у историји узроковали су црни лабудови. Међутим, у својој суштини, црни лабудови нису нужно негативни догађаји. Узмите примјер стварања интернета или настанак рачунара. Тако антифрагилни системи имају користи од црних лабудова. Сама еволуција има користи од насумичних, случајних догађаја - иначе нас не би било - рекао је Талеб.