latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:36 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Годишњица Ваздухопловства и Против-ваздушне одбране Војске Српске (ФОТО)

Ваздухопловство и против-ваздушна одбрана Војске Републике Српске обиљежило је 27 година од оснивања.

Тим поводом на војном аеродрому у Маховљанима, служен је парастос за погинуле припаднике ове елитне војне формације. На данашњи дан, 1992. године ваздухопловци су извели 16 борбених летова, што је био први корак њихове борбе за Републику Српску.

Формирана добровољно, снагама бивше ЈНА, Ваздухопловство и против-ваздушна одбрана била је једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске. Током рата 61 припадник ове војне формације изгубио је живот.

Годишњица Ваздухопловства и Против-ваздушне одбране (Фото: РТРС)

- Веома сам поносна, а и изузетно тужна, јер је мој брат Миодраг Ећимовић био мајор авијације и погинуо је 1993. године у хеликоптерској несрећи изнад Брчког - прича Смиљка Станковић.

Са писте у Маховљанима припадници Ваздухопловства полијетали су у неколико мисија, као што су Битка за коридор и Кључ. Током четири године рата пилоти Војске Републике Српске обавили су 19 хиљада летова.

Годишњица Ваздухопловства и Против-ваздушне одбране (Фото: РТРС)

- Одрадили смо много, било је заиста пуно превожења, колико смо људских живота спасили - присјећа се Јанко Кецман, пуковник Авијације Војске Републике Српске.

Окосницу наше војне авијације чинили су авиони Јастреб, Супергалеб и Орао и хеликоптери Ми8 и Газела. Значајну улогу имала је и Против-ваздушна одбрана, која је током рата оборила или оштетила 11 авиона НАТО-а.