latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:50 | Аутор: СРНА

Од петка до недјеље у Новом Саду Лига нација у мушкој одбојци

Лига нација у мушкој одбојци, која је у календару Свјетске одбојкашке федерације први пут у новом формату, биће одржана у Новом Саду од петка до недјеље, од 31. маја до 2. јуна.

Одбојкашко такмичење биће одржано у великој дворани новосадског Спортског и пословног центра "Војводина", популарног Спенса.

Осим репрезентације Србије, на овом такмичењу учествоваће и репрезентације Француске, Русије и Јапана, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Новом Саду на којој су се обратили покрајински секретар за спорт и омладину Војводине Владимир Батез, члан новосадског градског вијећа задужен за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, предсједник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић и спортски директор Одбојкашког клуба "Војводина" Слободан Бошкан.

Батез је изразио задовољство што је уз подршку Покрајине, града Новог Сада и Одбојкашког савеза Србије, Лига нација враћена у Нови Сад.

- Одбојка за Нови Сад има посебан значај. Ако је у неком спорту наш град препознатљив као спортски бренд, то је сигурно одбојка - нагласио је Батез.

Он је подсјетио да је Одбојкашки клуб "Војводина" најтрофејнији спортски колектив не само у Новом Саду, већ и у цијелој Војводини, а дао је велики број репрезентативаца, освајача олимпијских, свјетских и европских одличја.

Батез је најавио да ће у оквиру овог великог спортског догађаја бити одржан и турнир "Балкан кидс".

- У питању је такмичење које ће окупити најмлађе одбојкаше и одбојкашице из шест земаља-чланица Балканске одбојкашке федерације - рекао је Батез и додао да је планирано да овај турнир најмлађих одбојкаша буде одржан у суботу, 1. јуна, у малој дворани "Спенса".

Цвјетићанин је нагласио да је град Нови Сад максимално подржао ову манифестацију.

- Одбојка, као олимпијска спортска дисциплина, позната је по најсјајнијим одличјима која доноси нашој земљи. Због тога смо заједно са Покрајином, у доброј симбиози, главна логистика Одбојкашком савезу Србије у организацији оваквих спортских манифестација - рекао је Цвјетићанин.

Гајић је истакао да је Лига нација прилика да грађани Србије и љубитељи одбојке гледају репрезентацију на домаћем терену.

"Играчи из свих селекција током 30 дана морају да одиграју 15 утакмица, што је много напорно јер путују са континента на континент. Зато је Лига нација велики турнир издржљивости и за свако поштовање су напори свих играча у свим селекцијама да прикажу што бољу одбојку", рекао је Гајић.

Бошкан је истакао да је за Одбојкашки клуб "Војводина" организовање такмичења овог ранга велика част и обавеза.

"Критеријуми и стандарди које је поставила Свјетска одбојкашка федерација за организовање овог турнира веома су високи, што је био додатни изазов за Одбојкашки клуб `Војводина`", рекао је Бошкан.

Одбојкашка репрезентација Србије је на посљедњих шест свјетских првенстава играла пет пута у полуфиналу и освојила двије медаље.