latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:58 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Брчко: Предавање "Српска лексикографија од Вука до данас"

Поводом обиљежавања 200 година од изласка првог Рјечника савременог српског језика у Бечу, у Брчком је организовано предавање и отворена изложба "Српска лексикографија од Вука до данас".

Вриједност првог српског саврменог рјечника, односно Вуковог рјечника издатог прије двјесто година, осликава се кроз призму да је у њега стала цијела српска фолклорна и народна култура.

Изложбом у Брчком приређена је ретроспектива ријечника.

- Изложба "Српска лекискографија од Вука до данас", обухвата оно што је лексикографска култура, лексиокграфска продукција српског народа, током два вијека - каже Ненад Ивановић, сарадник Института за срспки језик, Београд.

- То су они рјечници који представљају државе пројекте, рјечници који представљају индивидулане пројекте неких ентузијаста, затим општи рјечници српског језика, специјлани рјечници, дакле оно што је српска лексикографија дала -додала је Рајна Драгичевић, проф. на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Изложба је већ представљена у Београду, Тршићу и Шапцу. Захаваљујући СПКД "Просвјета", на ред је дошло и Брчко.

- "Просвјета" из Брчког, ради на очувању идентитета, традиције и културе српског народа, а језик је један од најважнијих елемената идентитета једног народа - истакао је Драган Томић, предсједник СПКД Просвјета, Брчко.

Највећи изазов у очувању срког језика, је то што је читање књига потиснуто у други план.

Социјалне мреже, које су постале свакодневни прозор у ријечи и слова, најмање нуде стандардни српски језик.

- Не би требало да на њега утичу други језици, друге културе, али нажалост политика је изнад свега, па и изнад лингвистике. Тако да се деслио оно што се десило у овим условима, али и даље стоји наша обавеза да чувамо свој језик, да га његујемо, богатимо онако као што је Вук рекао - нагласила је Зора пајкановић, професор српског језика у Брчком. 

Поставка изложбе "Српска лексикографија од Вука до данас" у Градској галерији Брчко трајаће 15 дана.