latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:32 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Потписан Споразум о размјени академског особља

Представници Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци и Источнокинеског универзитета за политичке науке и право потписали су у Шангају Споразум о размјени академског особља и студената, који треба да конкретизује сарадњу успостављену прошле године у оквиру Меморандума о разумијевању.
Бањалука - потписан Споразум о размјени академског особља и студената - Фото: СРНА
Бањалука - потписан Споразум о размјени академског особља и студенатаФото: СРНА

Делегација бањалучког Универзитета, коју су чинили проректор за научноистраживачки рад и развој Горан Латиновић и декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић, током посјете прошле седмице Источнокинеском универзитету разговарали су са представницима ове образовне установе о начинима унапређења сарадње и у другим областима.

Саговорници су размијенили мишљења о учешћу наставног особља у заједничким научним пројектима и конференцијама, посебно у области безбједносних студија, саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

Латиновић и Ћеранић у Ректорату Источнокинеског универзитета за политичке науке и право у Шангају разговарали су са проректором Чен Џингјинг, деканом Факултета криминалистике Ни Тијем, деканом Факултета политичких наука и јавне управе Ванг Веићуаном и замјеник директора Центра за међународне односе Ма Лиом.

Латиновић и Ћеранић представили су бањалучки Универзитет, а од својих домаћина могли су да чују да је Источнокинески универзитет за политичке науке и право у Шангају основан 1952. године, те да има око 1.300 наставника и сарадника и око 18.000 студената на више од 40 студијских програма.

Источнокинески универзитет за политичке науке и право посебно развија студијске програме из друштвено-хуманистичких наука - право, политикологију, јавну управу, безбједносне науке и криминалистику, социологију, социјални рад, новинарство, економију, кинески језик и књижевност, стране језике, али и информатику и рачунарство.

Латиновић и Ћеранић боравили су у Шангају од 18. до 23. маја, на основу позива који им је упућен са Источнокинеског универзитета за политичке науке и право.

Током боравка у Кини представници Универзитета у Бањалуци разговарали су са представником Ђиангсу универзитета из Џенђианга Цуи Јонгом и његовим сарадником Драганом Остић, менаџером у Канцеларији за међународну сарадњу Ђиангсу универзитета, која је иницирала састанак и потписивање Меморандума о разумијевању између два универзитета, наводи се у саопштењу.

Ђиангсу универзитет основан је 1902. године, има око 2.000 наставника, сарадника и истраживача и око 34.000 студената на око 200 студијских програма.

Тај кинески универзитет посебну пажњу придаје повезивању науке и привреде, па су нарочито заступљени студијски програми из техничко-технолошких, природно-математичких и медицинских наука