latinica  ћирилица
27/05/2019 |  20:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Нисмо добацили до циља, али нисмо ни подбацили

Наставићемо то што смо започели да бисмо ширили простор слободе и код сваког нашег актуеалног и потенцијалног бирача створили потпуни осећај сигурности, изјавио је данас лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Он је додао да његова странка истовремено жели да шири своја савезништва са бирачима свих националности и са странкама које су јој блиске.

СДСС није успела да освоји мандат у Европском парламенту, али је у странци неподијељено мишљење да је остварен одличан резултат, преноси портал Новости и додаје да је више од 28.000 гласова политички капитал на који у будућности треба рачунати, поготово ако се зна да је резултат могао бити и бољи да је у Србији било више бирачких мјеста.

- Мислим да можемо бити задовољни укупним учинком на овим европским изборима. Нисмо добацили до онога што нам је био крајњи циљ, али исто тако, нисмо ни подбацили. Постигли смо оно што готово нитко није очекивао до развоја наше кампање и оно што је најважније, показали смо да смо странка која је до сада потцјењивана, а овај резултат показује да су иза нас остале бројне листе које су процјењиване као много успешније од СДСС - казао је Пуповац.

Оно што је најважније, према његовој оцјени, је што се овим резултатом СДСС самостално позиционирао као трећа политичка лијево-либерална опција у Хрватској.

- Резултат је могао бити бољи да није било опструкција на бирачким мјестима у иностранству, односно да није било очигледне дискриминације и неуважавања наших аргумената у Државном изборном повјеренству, када смо уочили ту дискриминацију прије избора - навео је Пуповац.

Кандидат СДСС за посланика у Европском парламенту, професор на Факултету политичких наука Дејан Јовић нагласио је да су кампања и њен резултат показали да та странка и њени заступници имају легитимитет у хрватској политици.

Јовић сматра да је кампања која је вођена имала позитиван ефект, посебно када се узме у обзир њен еманципаторски карактер.

Он је оцијенио да је та кампања показала сасвим нови тип политичке позиције и амбиције српске заједнице у Хрватској.

Јовић је истакао да је скоро 30.000 гласова респектабилан резултат, посебно када се упореди с другим парламентарним странкама, као што су ХНС и ХСЛС, укључујући нове политичке групације попут Старта и Нова љевице.

- Мислим да је најважнији дугорочни ефекти тог резултата у томе што сада нико не може да оспорава легитимитет српских посланика у Сабору, јер је очигледно да и без посебне мањинске квоте и изборне јединице СДСС може да добије 30.000 гласова, што је више него што је Милорад Пуповац добио на прошлим европским изборима и више него што српски заступници добију на парламентарним изборима - рекао је Јовић.