latinica  ћирилица
27/05/2019 |  22:37 | Аутор: СРНА

Ђурић: Вучић говорио искрено и без политичких калкулација

Предсједник Србије Александар Вучић је у обраћању у Скупштини рекао све искрено о Косову и Метохији, без икаквих калкулација и увлачења теме Космета у блато дневне политике, као што то чине неки политичари у Србији, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

- Говорио је о генези проблема са којим се суочавамо, али исто тако, потпуно искрено и отворено говорио је и о одговности дијела српског политичког естаблишмента који је деценијама гурао главу у песак по питању Косова и Метохије - рекао је Ђурић након данашњег Вучићевог обраћања.

Он је подсјетио да је предсједник изнио детаљан историјат цијелог сукоба, још од 15. вијека када су Срби чинили убједљиву већину до 19. вијека када су почели да губе ту апсолутну већину и када су Албанци први пут забиљежили релативну већину на Космету.

- Видјели смо и вољу и одлучност којим је претходних неколико година Србија настојала да немогућу позицију по питању Космета поправи, да убеди чак и оне државе које су признале независност Косова, да придобије нове, да смо спријечили чланство Косова у велики број међунродних организација, да нашем народу на Косову и Метохији омогућимо боље услове - рекао је Ђурић за телевизију Пинк.

Он је истакао да су могле да се чују и конкретне бројке о улагањима у српске средине на Космету о обнови српских светиња.

- Нико досад није у Скупштини на овако детаљан начин поднио извјештај о томе како се преговарало, колико рунди разговора је било, шта су биле теме разговора - рекао је он, подсјетивши да када је прије пет година преузео одговорност директора Канцеларије за Космет ниједан папир ни извјештај није затекао.