latinica  ћирилица
28/05/2019 |  09:34 | Аутор: РТС

Дрецун: На поруке мира Приштина одговара поруком рата

Предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун наводи за РТС да су Албанци пажљиво бирали тренутак за акцију на сјеверу Косова. Истиче да овом бруталном акцијом шаљу поруку да не желе наставак дијалога и да им је циљ да изазову Србију на оружану акцију. Истиче да је битно сачувати јединство Срба. Позива на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Милован Дрецун је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да Приштина акцијом на сјеверу Косова показује да не жели да дође до наставка дијалога.

- Ова брутална употреба силе заправо провоцира, показује жељу Албанаца да се изазову тежи сукоби са српским народом на сјеверу Косова и да се испровоцира оружана реакција Србије, не би ли се онда пребацила одговорност за то што нема наставка дијалога на Србију и створили услови оправдања за проглашење уједињења Косова и Албаније - објашњава Дрецун.

Додаје да је Приштина пажљиво бирали тренутак за бруталну акцију на сјеверу Косова.

- Иако смо очекивали такву акцију Приштине очигледно су Албанци пажљиво бирали тренутак када засједа Народна Скупштина Републике Србије и када шаље поруку да све проблеме треба рјешавати мирним путем, да треба наставити дијалог и да треба створити услове за историјско помирење између Срба и Албанаца. На нашу поруку мира они одговарају поруком рата - наводи предсједник скупштинског Одбора за КиМ.

Истиче да је јуче на сједници у Народној Скупштини предсједник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања да Србија неће дозволити нови погром над Србима на Косову и Метохији, упркос чињеници да се тамо налазе НАТО снаге у саставу Кфора.

- Србија шаље поруку да српски народ не смије да буде предмет угрожавања – угрожавања његове безбједности од стране специјалних јединица, на тај начин што је предсједник наредио пуну борбену готовост Војске - наводи Дрецун.

Наглашава да Кфор није требао да дозволи бруталну употребу силе.

Додаје да је у овој ситуацији јако битно очувати јединство Срба и да се делује у чврстој координацији и договору са Београдом.

Истиче да је ситуација јако озбиљна и ризична због могућности да ескалира даље, и, како каже, може да има веома тешке посљедице.

Позива на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.