latinica  ћирилица
28/05/2019 |  14:13 ⇒ 14:20 | Аутор: Блиц

Дачић: Упад на сјевер Космета једна од главних тема на састанку Вишеградске групе

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је министрима спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана на састанку у Братислави пренио да је Србија забринута због ситуације на КиМ и чврсто рјешена да заштити свој народ.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао да је упад приштинских снага на сјевер КиМ био једна од главних тема на састанку у Братислави.

Већина учесника скупа изразила је, каже министар, велику забринутост, укључујући директорку за Западни Балкан у Европској слуžби за спољне послове Ангелину Ајнхорст.

- Она (Ајнхорст) је и сама рекла да ју је предсједник Вучић данас звао са жељом да она то пренесе свим осталим факторима, а пошто је она посредник у дијалогу, било је врло битно да се зна да је Србија чврсто рјешена да заштити свој народ на КиМ - рекао је Дачић.

Он је додао да је на састанку пренио рјечи предсједника Србије Александра Вучића и оно што је једногласно подржано у Скупштини Србије и што је став Владе Србије - да Србија неће дозволити малтеретирање и напад на свој народ који живи на КиМ.

Шеф српске дипломатије оцијенио је да Србију овакви инциденти, као што је упад Росу на сјевер КиМ, удаљавају од суштине дијалога.

- Пренио сам нашу забринутост и огорчење и нашу чврсту рјешеност да пошаљемо јасну поруку ЕУ и западним партнерима да морају да предузму све мјере да се косовске снаге безбиједности што прије повуку са сјевера Косова - рекао је Дачић.

- Србија жели дијалог. Ми желимо да тај дијалог послужи да нађемо компромисна рјешења и да учинимо нешто што је добро за наше народа у региону, али шест година је прошло од Бриселског споразума, који је проглашаван у то вријеме историјским споразумом, а ми стално имамо, један за другим, неке нове инциденте - навео је Дачић.

Ти инциденти, како је нагласио, покривају трагове неспровођења Бриселског споразума, као што је његова имплеметнација у случају формирања Заједнице српских општина и договор на који начин косовске безбједносне снаге могу да долазе на сјевер КиМ.

Дачић је нагласио да приштинске снаге могу да долазе на сјевер КиМ уз обавјештење Кфора и локалних градоначелника из редова Срба.

- Веома смо забринути због овога што се дешава на КиМ и пренијели смо своју забринутост и рјешеност да ћемо заштити свој народ ако то буде потребно - поручио је Дачић.